Recepti Riba 16. listopada 2025.

RECEPTI S OSLIĆEM Od pita, preko uštipaka do finih juha

Riba
30 MIN
15 MIN
4
JEDNOSTAVNO
jeffrey vella, oslić
S oslićem voli kuhati i slavni chef Jeffrey Vella
foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
Oslić je nježna riba blagog okusa pa se može kombinirati sa svim povrćem, tjesteninom, žitaricama, krumpirom, ali i drugom ribom... Odlična je zamjena za bakalar

Oslić je divna i nježna bijela riba s kojom se može puno toga, a cjenovno nije ni blizu skupim ribama. Znaju to i brojni poznati chefov, koji rado kreiraju jela s oslićem, nježnom ribom neutralnog okusa. A znaju to i brojne domaćice koje također vole kuhati s oslićem

Nakon duljeg vremena kuhanja meso oslića se raspada pa su ostaci idealni za pripremu krem juha, namaza i pjenica za bruschette...

riblji fileti Možda vas zanima... Kako očistiti ribu i od najsitnijih kostiju Špajza

oslić | Author: Duško Jaramaz/PIXSELL Divan oslić na šibenskoj tržnici foto: Duško Jaramaz/PIXSELL oslić | Author: Duško Jaramaz/PIXSELL Cijene svježeg oslića još uvijek su relativno povoljne foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Nježni oslić kao zamjena za bakalar

Zahvaljujući njegovoj nježnoj strukturi, oslić možeš pripremiti kao jeftiniju verziju bakalara na bijelo. Višak ribe uvijek možeš iskoristiti za kuhanje ribljeg temeljca, koji može poslužiti za pripremu drugih ribljih jela, rižota, tjestenina, brudeta, umaka i gustih juha.

Možda vas zanima... Lagani ručak: Aromatična tjestenina s oslićem Recepti

Uštipci, riblji štapići, burgeri...

Od ostataka usitnjenog oslića pripremi popečke, fishburgere ili uštipke. Pomiješaj ribu s brašnom, jogurtom i jajem te smjesu žlicom stavljaj na zagrijano ulje. Pržene filete možeš poslužiti uz pesto od kapara i zelenih maslina ili uz pikantni umak od sjeckanih rajčica i žute paprike. 

Ne gasi ekran dok kuham

Oslić u pivskom tijestu
30 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Brašno 250 g
  • Pivo 200 ml
  • Jaje 2 kom
  • Bjelanjak 2 kom
  • Sol
  • Oslić - fileti 800 g
  • Sok od limuna
  • Crni papar
  • Sol
  • Suncokretovo ulje
Postupak
  1. Brašno, jaja, sol i pivo izmiješaj u glatko tijesto.


  2. Zdjelu pokrij i ostavi tijesto 15 do 20 minuta da mirujeZatim ga ponovno izmiješaj i dodaj snijeg od dobro ohlađenih bjelanjaka koji nisu prečvrsto istučeni. Kuhačom ga umiješaj u tijesto.


  3. Ribu očisti, posuši maramicom, posoli i pokapaj limunovim sokom.


  4. Na tavu stavi ulje za prženje te pusti da se zagrije.


  5. Svaki komad ribe umoči u smjesu za pohanje te stavi na tavu. Smanji vatru. Peci svaku stranu oko 3 minute.


  6. Izvadi ih na salvete kako bi se upio višak ulja.


  7. Serviraj uz prilog po želji. Obično su to prženi krumpirići i tartar umak, ali odlično funkcionira i krumpir salata. Nije loše ni s blitvom s krumpirom, za dašak Mediterana.


Oslić u pivskom tijestu Možda vas zanima... Oslić u pivskom tijestu - riblje jelo koje nikad ne dosadi Recepti

Oslić i razni umaci se ljube

Osim u crvenim umacima od rajčice, oslić možeš pripremiti i u bijelom umaku, od vrhnja ili vina. Umakom prelij tjesteninu, nadjeni lazanje ili ga zapecite s ploškama krumpira. Od ostataka oslića ukusne su i otvorene pite.

 | Author: Thinkstock Domaći riblji štapići foto: Thinkstock

Imamo mi još odličnih recepata s oslićem...

riblji uštipci Možda vas zanima... Riblji uštipci za kojima će poludjeti i mali gurmani Recepti domaći riblji štapići Možda vas zanima... Domaći riblji štapići - tko kaže da ne mogu biti zdravi! Recepti Popečci od oslića Možda vas zanima... Hrskavi popečci od oslića s mirisom timijana Recepti Oslić u marinadi od meda i balzamičnog octa Možda vas zanima... Oslić u marinadi od meda i balzamičnog octa Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.