Oslić je divna i nježna bijela riba s kojom se može puno toga, a cjenovno nije ni blizu skupim ribama. Znaju to i brojni poznati chefov, koji rado kreiraju jela s oslićem, nježnom ribom neutralnog okusa. A znaju to i brojne domaćice koje također vole kuhati s oslićem
Nakon duljeg vremena kuhanja meso oslića se raspada pa su ostaci idealni za pripremu krem juha, namaza i pjenica za bruschette...
Nježni oslić kao zamjena za bakalar
Zahvaljujući njegovoj nježnoj strukturi, oslić možeš pripremiti kao jeftiniju verziju bakalara na bijelo. Višak ribe uvijek možeš iskoristiti za kuhanje ribljeg temeljca, koji može poslužiti za pripremu drugih ribljih jela, rižota, tjestenina, brudeta, umaka i gustih juha.
Uštipci, riblji štapići, burgeri...
Od ostataka usitnjenog oslića pripremi popečke, fishburgere ili uštipke. Pomiješaj ribu s brašnom, jogurtom i jajem te smjesu žlicom stavljaj na zagrijano ulje. Pržene filete možeš poslužiti uz pesto od kapara i zelenih maslina ili uz pikantni umak od sjeckanih rajčica i žute paprike.
Oslić i razni umaci se ljube
Osim u crvenim umacima od rajčice, oslić možeš pripremiti i u bijelom umaku, od vrhnja ili vina. Umakom prelij tjesteninu, nadjeni lazanje ili ga zapecite s ploškama krumpira. Od ostataka oslića ukusne su i otvorene pite.
Imamo mi još odličnih recepata s oslićem...