Oslić je nježna riba blagog okusa pa se može kombinirati sa svim povrćem, tjesteninom, žitaricama, krumpirom, ali i drugom ribom... Odlična je zamjena za bakalar
Oslić je divna i nježna bijela riba s kojom se može puno toga, a cjenovno nije ni blizu skupim ribama. Znaju to i brojni poznati chefov, koji rado kreiraju jela s oslićem, nježnom ribom neutralnog okusa. A znaju to i brojne domaćice koje također vole kuhati s oslićem
Nakon duljeg vremena kuhanja meso oslićase raspada pa su ostaci idealni za pripremu krem juha, namaza i pjenica za bruschette...
Divan oslić na šibenskoj tržnici
foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Cijene svježeg oslića još uvijek su relativno povoljne
foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Nježni oslić kao zamjena za bakalar
Zahvaljujući njegovoj nježnoj strukturi, oslić možeš pripremiti kao jeftiniju verziju bakalara na bijelo. Višak ribe uvijek možeš iskoristiti za kuhanje ribljeg temeljca, koji može poslužiti za pripremu drugih ribljih jela, rižota, tjestenina, brudeta, umaka i gustih juha.
Od ostataka usitnjenog oslićapripremipopečke, fishburgere ili uštipke. Pomiješajribu s brašnom, jogurtom i jajem te smjesu žlicom stavljaj na zagrijano ulje. Pržene filetemožeš poslužiti uzpesto od kapara i zelenih maslina ili uz pikantni umak od sjeckanih rajčica i žute paprike.
Ne gasi ekran dok kuham
Oslić u pivskom tijestu
30 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Brašno
250
g
Pivo
200
ml
Jaje
2
kom
Bjelanjak
2
kom
Sol
Oslić - fileti
800
g
Sok od limuna
Crni papar
Sol
Suncokretovo ulje
Postupak
Brašno, jaja, sol i pivo izmiješaj u glatko tijesto.
Zdjelu pokrij i ostavi tijesto15 do 20 minuta da miruje. Zatim ga ponovno izmiješaj i dodaj snijeg od dobro ohlađenih bjelanjaka koji nisu prečvrsto istučeni. Kuhačom ga umiješaj u tijesto.
Ribu očisti, posuši maramicom, posoli i pokapaj limunovim sokom.
Na tavu stavi ulje za prženje te pusti da se zagrije.
Svaki komad ribe umoči u smjesu za pohanje te stavi na tavu. Smanji vatru. Peci svaku stranu oko 3 minute.
Izvadi ih na salvete kako bi se upio višak ulja.
Serviraj uz prilog po želji. Obično su to prženi krumpirići i tartar umak, ali odlično funkcionira i krumpir salata. Nije loše ni s blitvom s krumpirom, za dašak Mediterana.
Osim u crvenim umacima od rajčice, oslićmožeš pripremiti i u bijelom umaku, od vrhnja ili vina. Umakom prelij tjesteninu, nadjeni lazanje ili ga zapecite s ploškama krumpira. Od ostataka oslića ukusne su i otvorene pite.