Nije uvijek lako mališane nagovoriti da pojedu ribu, a, ako ćemo pošteno, ni mnogim odraslima, posebno onima s kontinenta, riba nije na popisu omiljenih namirnica. Za sve njih, super rješenje su ovi riblji uštipci - sočni, slasni, brzo gotovi... A i odličan način da se napravi nešto fino i drugačije u zamrznute ribe na dane kada ribari možda nisu uspjeli puno uloviti i dopremiti svoj ulov u ribarnice.
Postupak nije odviše kompliciran - potrebno je samo pomiješati sve sastojke, pripremiti gusto tijesto, te u njega ubaciti natrgano meso oslića. Uštipci se prže u vrućem ulju, a poslužuju uz jednostavan umak od grčkog jogurta i začinskih trava, malo češnjaka i maslinovog ulja.
Za ultimativni užitak, uz uštipke posluži pržene krumpiriće, a za zdraviju varijantu jednostavnu kuhanu rižu ili kuhano povrće. I svježa zelena (mlada) salata odlično će odgovarati.
Riblji uštipci
Sastojci:
- 500 g oslića
- 2 dl mlijeka
- 2 jaja
- sol
- mediteranske trave
- ulje
- češnjak u prahu
Postupak:
- Nareži riblje filete na sitnije komade i začini ih mješavinom začina.
- Razmuti u zdjeli mlijeko, jaja, brašno, sol i malo češnjaka u prahu te zamiješaj ujednačeno tijesto, malo gušće od tijesta za palačinke.
- Ubaci u tijesto komade ribe, prži s jedne i druge strane da riblji uštipci porumene, te ih vadi šupljikavom žlicom na papirnati ubrus.
- Posluži uz jednostavan umak od grčkog jogurta. A možeš ih pokapati i s malo limuna za dozu svježine.
Evo još par recepata za jela od ribe...