Kada za neko jelo, ili zalogaj, koristiš ribu iz konzerve, obično iskoristiš samo ribu – ulje i konzervu redovito bacaš, jedva čekaš da se riješiš tog 'groznog' ulja. No mi imamo odlične, ukusne razloge zašto to trebaš prestati raditi.
Ulje u kojem je u konzervi stajala riba, bez obzira na to radi li se u maslinovom, suncokretovom ili biljnom, puno je okusa. Često se uz konzervu, osim ribe i ulja, dodaju i komadići limuna, čili papričice, sušene rajčice i slično, koji također doprinose okusu. Ali i sama riba oplemenjuje okus tog ulja, naročito ako se radi o inćunima.
Oplemenjuje okus tvojih jela
Zato drugi put kad iskoristiš ribu iz konzerve – sardine, tunu, morske plodove, skušu… - iskoristi i ulje u kojem je riba odležavala. Ovo ulje može se koristiti za sva jela u kojima malo riblji okus neće 'smetati' – od sotiranog povrća, do dresinga za salatu. Ulje iz riblje konzerve samo će ova jela podignuti na novu, višu razinu.
Super ideja je i prženje ribljih fileta na ulju iz riblje konzerve, ili pak izrada dresinga za salatu caprese. Možeš ovo ulje premazati preko šnita kruha, zapeći i uz dodatak rajčica, drugog povrća i/ili sira dobit ćeš genijalne bruskete.
Korištenje ribe iz konzerve posljednjih je godina postalo trend te se očekuje da će isti, s obzirom na skupoću i inflaciju, još više buknuti u ovoj godini. No mi ne slijedimo slijepo trendove već učimo i primjenjujemo one koji nam se čine dobri i korisni, a ovaj definitivno jest.
I slavni chefovi kuhaju s ribom iz konzerve
Od ribe iz konzerve mogu se pripremiti razna maštovita jela, a koriste ih i brojni slavni chefovi. A kako i inače volimo iskoristiti hranu do posljednje iskoristive mrvice, ideja o korištenju ulja iz riblje konzerve jako nam se sviđa.
Evo još nekoliko ideja, a slobodno nam i ti javi neku od svojih ideja kako iskoristiti ulje iz riblje konzerve. Ulje iz konzerve tune tako možeš iskoristiti za prženje ribe u tavi, a možeš ga ubaciti i u razne umake i namaze poput humusa.
Ulje iz riblje konzerve odlično se može iskoristiti i u pripremi jela iz woka, a u kombinaciji s paprikom ili sušenim rajčicama može biti sjajan namaz, odnosno umak u tvom sendviču iz snova.
A evo još ideja za jela s namirnicama iz konzerve...