Kada za neko jelo, ili zalogaj, koristiš ribu iz konzerve, obično iskoristiš samo ribu – ulje i konzervu redovito bacaš, jedva čekaš da se riješiš tog 'groznog' ulja. No mi imamo odlične, ukusne razloge zašto to trebaš prestati raditi.
Ulje u kojem je u konzervi stajala riba, bez obzira na to radi li se u maslinovom, suncokretovom ili biljnom, puno je okusa. Često se uz konzervu, osim ribe i ulja, dodaju i komadići limuna, čili papričice, sušene rajčice i slično, koji također doprinose okusu. Ali i sama riba oplemenjuje okus tog ulja, naročito ako se radi o inćunima.
Oplemenjuje okus tvojih jela
Zato drugi put kad je na tvome meniju riblja konzerva – sardine, tune, morskih plodova, skuše… - iskoristi i ulje u kojem je riba odležavala. Ovo ulje može se koristiti za sva jela u kojima malo riblji okus neće 'smetati' – od sotiranog povrća, do dresinga za salatu. Ulje iz riblje konzerve samo će ova jela podignuti na novu, višu razinu.
Super ideja je i prženje ribljih fileta na ulju iz riblje konzerve, ili pak izrada dresinga za salatu caprese. Možeš ovo ulje premazati preko šnita kruha, zapeći i uz dodatak rajčica, drugog povrća i/ili sira dobit ćeš genijalne bruskete.
Ulje iz riblje konzerve preuzelo je od ribe puno finih okusa
Korištenje ribe iz konzerve posljednjih je godina postalo trend te se očekuje da će isti, s obzirom na skupoću i inflaciju, još više buknuti u ovoj godini. No mi ne slijedimo slijepo trendove već učimo i primjenjujemo one koji nam se čine dobri i korisni, a ovaj definitivno jest.
I slavni chefovi kuhaju s ribom iz konzerve
Od ribe iz konzerve mogu se pripremiti razna maštovita jela, a koriste ih i brojni slavni chefovi. A kako i inače volimo iskoristiti hranu do posljednje iskoristive mrvice, ideja o korištenju ulja iz riblje konzerve jako nam se sviđa.
Evo još nekoliko ideja, a slobodno nam i ti javi neku od svojih ideja kako iskoristiti ulje iz riblje konzerve. Ulje iz konzerve tune tako možeš iskoristiti za prženje ribe u tavi, a možeš ga ubaciti i u razne umake i namaze poput humusa.
Ulje iz riblje konzerve odlično se može iskoristiti i u pripremi jela iz woka, a u kombinaciji s paprikom ili sušenim rajčicama može biti sjajan namaz, odnosno umak u tvom sendviču iz snova.
Inćuni iz konzerve puni su okusa, kao i njihovo ulje
A evo još ideja za jela s namirnicama iz konzerve...