Špajza 14. lipnja 2023.

Kako otvoriti konzervu bez otvarača?

Sardine u konzervi
Sardine u konzervi foto: Karen Laårk Boshoff/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Električni i ručni otvarači konzervi spas su kada otvaraš konzervirane juhe, grah, voće i povrće, tunu... ali još uvijek je moguće otvoriti konzerve i bez njih. Možda će trebati malo dodatnog rada i strpljenja, ali izvedivo je – s malo više kreativnosti.

Svima nam se dogodilo: odeš otvoriti konzervu graha ili konzervu tune da napraviš sendvič i shvatite kako ne možeš pronaći otvarač za konzerve. Umjesto da digneš ruke u zrak i potpuno odustaneš od večere, ne paničari – konzervu možeš otvoriti i bez otvarača!

Električni i ručni otvarači konzervi spas su kada otvaraš konzervirane juhe, grah, voće i povrće, ali još uvijek je moguće otvoriti konzerve i bez njih. Možda će trebati malo dodatnog rada i strpljenja, ali izvedivo je – s malo više kreativnosti svaka se konzerva može otvoriti i bez otvarača. Imajući to na umu, evo kako na siguran način otvoriti limenku bez otvarača.

 | Author: Ron Lach/Pexels Konzerva graha. Srećom - već otvorena! foto: Ron Lach/Pexels

 

Možda vas zanima... Konzerva tune i pet brzih recepta za svako doba dana Recepti

 

1. Kako otvoriti limenku žlicom

Jedna od mogućnosti je pokušati otvoriti limenku metalnom žlicom. Stavi konzervu na ravnu površinu koja je stabilna i nije skliska kako ne bi skliznula.

Upotrijebi rub žlice kao improvizirani otvarač za limenke. Stavi rub žlice na poklopac limenke u blizini šava i pritisni dok njišeš žlicu naprijed-natrag. Ponavljaj ovaj pokret oko cijelog otvarača dok ne olabavi i dok se ne može lako ukloniti.

 | Author: Calle Macarone/Unsplash Konzerve juhe mogu se otvoriti žlicom, kojom će se ta juha kasnije i pojesti foto: Calle Macarone/Unsplash

2. Kako otvoriti konzervu nožem

Još uvijek možeš uživati u zapečenom grahu ako si na kampiranju i imaš samo džepni nož pri ruci. Također, možeš koristiti sataru ili kuharski nož - što je nož veći i teži, to bolje. Dodatna težina pomoći će stabilizirati nož i pomoći mu da probije poklopac.

Postavi limenku na čvrstu, neklizajuću površinu. Čvrsto je drži u jednoj ruci i nagni vrh noža prema rubu poklopca.

Pritisni i probuši limenku, zatim polako okreći nož po obodu limenke kako bi se napravio otvor na poklopcu. Također možeš 'trljati naopako metalnu žlicu oko gornjeg ruba poklopca limenke dok ne probiješ tanki metal – što je zapravo prilično siguran način da se ne ozlijediš.

 

Možda vas zanima... Konzerva graha i tri sjajne ideje za tvoj jelovnik Recepti

 

Savjet više: Drži oštricu noža dalje od sebe. Također, budi oprezan kada uklanjaš poklopac. Naime, rubovi mogu biti oštri i grubi kao nazubljeni nož. Isto tako, nož kojim otvaraš konzervu treba biti čist.

Ne želiš da prašina ili prljavština uđu u ono što je unutar limenke. I zapamti, nož može skliznuti ako nemaš kontrolu. Zato ovakav način otvaranja konzerve zahtijeva oprez i preciznost!

 | Author: Alleksana/Pexels Konzervirani inćuni foto: Alleksana/Pexels

3. Kako otvoriti limenku na hrapavoj površini

Ako si negdje vani u divljini bez ikakvog alata, 'obrati' se prirodi da ti pomogne otvoriti limenku čilija o kojoj sanjaš. Potraži hrapavu površinu poput betona ili kamena.

Čvrsto drži limenku uz površinu pod blagim kutom. Pritisni poklopac pomoću žlice, noža ili bilo kojeg drugog prikladnog alata da napraviš otvor. Dovoljna je mala rupica da nastaviš s pritiskom i neki alat kojim će lako ukloniti poklopac. 

 

Sardine s kremom od ricotte Možda vas zanima... Imamo recept za genijalan zalogaj od sardina! Špajza

 

 | Author: Jotaka/Unsplash Praznu konzervu juhe isperi i ponovno iskoristi kao teglu ili vazu foto: Jotaka/Unsplash

Nakon što usvojiš naše savjete za otvaranje konzerve bez otvarača, puno ćeš lakše moći isprobati naše odlične recepte s namirnicama iz konzerve!

 

Možda vas zanima... 3 brzinske ideje kako iskoristiti sardine iz konzerve Recepti tuna iz konzerve Možda vas zanima... Tunu iz konzerve pripremi na 3 odlična, brza načina Recepti Možda vas zanima... 8 načina da maksimalno iskoristiš umak od rajčice iz konzerve Recepti Možda vas zanima... Male tajne: Hranu iz konzerve pretvorite u slasne delicije Špajza

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.