Recepti 29. studenoga 2019.

3 brzinske ideje kako iskoristiti sardine iz konzerve

foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Sardina je iznimno zdrava i dostupna namirnica te je dobro rješenje za situacije kada nemamo vremena ili volje kuhati. Donosimo ti 3 recepta za zdrave obroke sa sardinama gotove za 15 minuta

Zdrava hrana ne mora uvijek biti teško dostupna, može se nalaziti u blizini - u dućanu u samo jednoj konzervi sardine. Možda je sitna, ali sardina donosi pravo bogatstvo. Puna je omega-3 masnih kiselina koje mogu smanjiti rizik od bolesti krvožilnog sustava te pomažu u razvoju živčanih stanica, posebno kod djece. Bogata je vitaminima D i B12, baš kao i kalcijem, važnim za razvoj kostiju. Donosimo ti brze i jednostavne recepte sa sardinama gotove za samo 15 minuta! 

Sardine na salatu

Pripremite jednostavnu i laganu salatu obogaćenu zdravim sardinama. Sardine usitnite vilicom, kuhana jaja narežite na četvrtine i pomiješajte sa svim ostalim sastojcima. Na kraju začinite acetom balsamicom, solju, paprom te začinima po želji.

Sastojci

  • 1 konzerva Eva sardina u maslinovom ulju
  • 3 jaja
  • rukola ili neka druga salata
  • masline
  • cherry rajčice
  • sol, papar, začini po želji
  • 1 žličica aceta balsamica

 | Author: Guliver/Shutterstock foto: Guliver/Shutterstock

Sardine pod jajima

Iako su spremne za trenutačnu konzumaciju, sardine se zapravo mogu peći i na tavi. Kada sljedeći put poželiš ispeći jaja, na tavu dodaj i sardine te tako nutritivno obogati obrok.

Sastojci:

Priprema

Sardine procijedite. Na tavi zagrijte malo maslinovog ulja pa stavite sardine da se zagriju. Nakon toga preko sardina izlijte jaja, dodajte začine po želji i poklopite da se jaja zapeku. Kad bjelanjak bude čvrst, skinite s vatre i otklopite, tako da se žumanjak zadrži u tekućem stanju.

Panzanella - talijanska salata od kruha i rajčice sa sardinama

Panzanella je tradicionalna toskanska salata čiji je glavni sastojak suhi kruh. Odlično je rješenje za situacije kada niste bili u kupnji namirnica i niste raspoloženi za kuhanje. Iskoristite stari kruh, nešto povrća i sardine te za 10 minuta složite ukusnu salatu.

Sastojci

  • konzerva Eva sardina u maslinovom ulju
  • 3 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
  • 3 žlice limunova soka
  • 1 češanj češnjaka
  • sol i papar
  • 3 žlice svježeg bosiljka
  • 700 g nasjeckanih rajčica
  • 150 g kruha, bez korica
  • pola glavice crvenog luka

Priprema

U velikoj posudi pomiješajte ulje, limunov sok, češnjak, sol i papar. Zatim dodajte nasjeckane rajčice, kruh, luk i bosiljak te izmiješajte dok se ravnomjerno ne sjedine s prvotnom smjesom. Salatu ostavite da odstoji 5 minuta kako bi se okusi ravnomjerno rasporedili.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.