Zdrava hrana ne mora uvijek biti teško dostupna, može se nalaziti u blizini - u dućanu u samo jednoj konzervi sardine. Možda je sitna, ali sardina donosi pravo bogatstvo. Puna je omega-3 masnih kiselina koje mogu smanjiti rizik od bolesti krvožilnog sustava te pomažu u razvoju živčanih stanica, posebno kod djece. Bogata je vitaminima D i B12, baš kao i kalcijem, važnim za razvoj kostiju. Donosimo ti brze i jednostavne recepte sa sardinama gotove za samo 15 minuta!
Sardine na salatu
Pripremite jednostavnu i laganu salatu obogaćenu zdravim sardinama. Sardine usitnite vilicom, kuhana jaja narežite na četvrtine i pomiješajte sa svim ostalim sastojcima. Na kraju začinite acetom balsamicom, solju, paprom te začinima po želji.
Sastojci
- 1 konzerva Eva sardina u maslinovom ulju
- 3 jaja
- rukola ili neka druga salata
- masline
- cherry rajčice
- sol, papar, začini po želji
- 1 žličica aceta balsamica
Sardine pod jajima
Iako su spremne za trenutačnu konzumaciju, sardine se zapravo mogu peći i na tavi. Kada sljedeći put poželiš ispeći jaja, na tavu dodaj i sardine te tako nutritivno obogati obrok.
Sastojci:
- 2 konzerve Eva sardina u biljnom ulju
- žlica maslinova ulja
- 4 jaja
- sol, papar i začini po želji
Priprema
Sardine procijedite. Na tavi zagrijte malo maslinovog ulja pa stavite sardine da se zagriju. Nakon toga preko sardina izlijte jaja, dodajte začine po želji i poklopite da se jaja zapeku. Kad bjelanjak bude čvrst, skinite s vatre i otklopite, tako da se žumanjak zadrži u tekućem stanju.
Panzanella - talijanska salata od kruha i rajčice sa sardinama
Panzanella je tradicionalna toskanska salata čiji je glavni sastojak suhi kruh. Odlično je rješenje za situacije kada niste bili u kupnji namirnica i niste raspoloženi za kuhanje. Iskoristite stari kruh, nešto povrća i sardine te za 10 minuta složite ukusnu salatu.
Sastojci
- konzerva Eva sardina u maslinovom ulju
- 3 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 3 žlice limunova soka
- 1 češanj češnjaka
- sol i papar
- 3 žlice svježeg bosiljka
- 700 g nasjeckanih rajčica
- 150 g kruha, bez korica
- pola glavice crvenog luka
Priprema
U velikoj posudi pomiješajte ulje, limunov sok, češnjak, sol i papar. Zatim dodajte nasjeckane rajčice, kruh, luk i bosiljak te izmiješajte dok se ravnomjerno ne sjedine s prvotnom smjesom. Salatu ostavite da odstoji 5 minuta kako bi se okusi ravnomjerno rasporedili.