Recepti 09. kolovoza 2022.

8 načina da maksimalno iskoristiš umak od rajčice iz konzerve

8 načina da maksimalno iskoristiš umak od rajčice iz konzerve foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Nisu svi umaci jednaki, a ponekad im baš fali nešto da dobiju onaj prepoznatljivi, domaći okus. Uz pomoć nekoliko stvari koje možda već imaš pri ruci, nadogradi običnu limenku umaka od rajčice ovim jednostavnim trikovima

Ako imaš vremena strpljivo pirjati svježe rajčice i lagano umiješati svježi bosiljak koji uzgajaš na prozorskoj dasci – samo daj – svaka ti čast! No, za većinu (nas) koji smo u stalnoj žurbi najčešće je spas limenka gotovog umaka od rajčica.

Kupovni umak od rajčice pruža jednostavnost i praktičnost pripreme bilo kojeg jela od tjestenine kada si/smo u žurbi. Izbor umaka u staklenkama obično varira od onog u komadima do ultra glatkog s dodacima kao što su sir, paprika, luk, češnjak i gljive. No, nisu svi umaci jednaki, a ponekad im baš fali nešto da dobiju onaj prepoznatljivi, domaći okus. Uz pomoć nekoliko stvari koje možda već imaš pri ruci, nadogradi običnu limenku umaka od rajčice ovim jednostavnim trikovima.

1. Toplina

Kada pripremaš kupovni umak od rajčice, uvijek je dobro zagrijati ga u posebnoj tavi prije nego što ga pomiješaš s tjesteninom. Zagrijavanje umaka budi sve začine i pomaže u oblaganju vaše tjestenine. Pusti da lagano kuha najmanje 15 minuta kako bi se umak zgusnuo i pojačao okuse.

2. Dodaj povrće

Uključivanje svježeg ili smrznutog povrća daje snažan okus i teksturu. Jednostavno pirjaj svježe povrće na maslinovom ulju prije dodavanja umaka od rajčice u tavu. Tikvice narezane na kockice, žuta tikva, mrkva, paprika, kukuruz i kelj jednostavne su opcije koje možeš dodati. Čak i dodatak svježe nasjeckane rajčice daje više volumena i kiseline. Ako se odlučiš za smrznuto povrće poput špinata ili brokule, odmrzni ih i ocijedi višak vode prije nego što ih umiješaš u umak. Karamelizirani luk, ljutika ili češnjak također daju prirodnu slatkoću. Završi umak šakom svježe nasjeckanog začinskog bilja, poput bosiljka, peršina, origana, korijandera, vlasca ili majčine dušice.

 | Author: Shutterstock Završi umak šakom svježe nasjeckanog začinskog bilja, poput bosiljka, peršina, origana, korijandera, vlasca ili majčine dušice foto: Shutterstock

3. Vino

Ako slučajno popiješ čašu vina dok se pripremaš za večeru, samo naprijed - dodaj malo umaku dok se zagrijava. Vino, crveno ili bijelo, stvara kompleksnost i daje dubinu umaku. Dok krčka, alkohol se kuha. Lagana bijela vina poput sivog pinota čine umak hrskavim i s notama citrusa. Crvena vina punog okusa poput merlota daju pak bogat duboki zemljani okus. Suhi moscato daje malo slatkoće ako voliš malo slađi umak. Izbor vina u potpunosti ovisi o tvojim željama, no pazi – izrazito voćna vina mogu drastično promijeniti okus umaka, pa ih izbjegavaj!

šalša Možda vas zanima... Napravite najbolju šalšu od pomidora - kraljicu svih umaka None

4. Začinjeni proteini

Začinjeno meso, tofu i druge zamjene za meso mijenjaju okus umaka od rajčice kada se svi sastojci pomiješaju. Mljevena puretina i mljevena junetina uobičajeno su meso koje se služi s umakom od rajčice. Ako ih dovoljno dobro začiniš, kapljice će procuriti u umak zajedno s prirodnim okusima mesa.

5. Kiselina

Kapari, relish i masline tvom će umaku uz malo truda dati slani i pikantni okus. Žlica fermentiranog ili ukiseljenog povrća dodaje okus octa koji oponaša prirodnu kiselinu u rajčicama. Sok svježeg limuna ili žlica jabučnog octa unosi sjaj i žar u ovaj umak.

6. Slast

Ako pak pretjeraš s vinom ili kiselinom, dodavanjem malo šećera umaku od rajčice stvorit ćeš ravnotežu i harmoniju, te ublažiti sve oštre okuse. Neće ti trebati više od otprilike jedne žlice kako bi se dobila fina ravnoteža između kiselog i slatkog okusa.

 | Author: Shutterstock Zrnca sušenog luka i češnjaka u prahu također pružaju dubinu umaku foto: Shutterstock

7. Mliječni proizvodi

Dodavanje mliječnih proizvoda jednostavan je način za postizanje kremastog umaka. Dok se umak od rajčice zagrijava, umiješaj oko ½ šalice vrhnja ili punomasnog mlijeka. Boja će evoluirati od tamnocrvene do svijetle, ružičaste nijanse. Meki sir i ribani sirevi također su uvijek dobrodošli. Pokušaj umiješati krem ​​sir sobne temperature ili mascarpone za bogatiju teksturu ili pak crème fraîche, kiselo vrhnje i grčki jogurt za neodoljive okuse. Naravno, ne zaboravi ni punu žlicu ribanog parmezana. Završi svoj umak kao profi chef komadićem maslaca!

8. Sušeno bilje i začini

U skladu s tradicijom, posipanje sušenog začinskog bilja u umak od rajčice najjednostavniji je način da poboljšaš okus. Osušeni origano, sušeni bosiljak i sušeni peršin čine čuda. Zrnca sušenog luka i češnjaka u prahu također pružaju dubinu umaku. Preporučujemo i niz drugih začina: zdrobljeni korijander, kumin, pahuljice crvenog čilija i sjemenke gorušice!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.