U Dalmaciji, Primorju i Istri šalša je tradicionalno jelo. Gotovo svatko ima svoju inačicu šalše od pomidora i svatko tvrdi kako je njegova, naravno, najbolja. Dodate li joj bilo koje drugo povrće, poput tikvica ili patlidžana, postat će takozvana šporka šalša. Neki tvrde kako je samo dalmatinska šalša ona koja se priprema na češnjaku, bez luka, a kako se za dubrovačku prvo pirja luk pa se potkraj dodaje češnjak. No vjerojatno se mnogi ne bi složili s ovakvom podjelom.mSigurno je da je iznimno zdravo ljetno jelo, koje se može jesti toplo i hladno, a ukusno je s tjesteninom, palentom, njokima, mesom na lešo....
Sezonu svježih rajčica trebalo bi iskoristiti kako bismo obogatili ljetne obiteljske jelovnike. Za vrućina svaki je lagani obrok dobrodošao, a upravo su takva jela od rajčice.
Šalša od pomidora
Sastojci:
- 1 kg zrelijih rajčica
- 2 luka
- 3-4 režnja češnjaka
- 1 svežanj peršina
- 200 ml maslinova ulja
- 1 žličica šećera
- sol i papar
Priprema:
- Na maslinovu ulju kratko propirjajte sitno narezan luk i peršin.
- Dodajte oguljene narezane rajčice, žlicu šećera i dugo prijate povremeno miješajući dok se umak ne zgusne.
- Potkraj dodajte narezani češnjak, sol i papar i još malo sitno narezanog peršina.