Što jesti danas za večeru? Često nam na um dolazi to pitanje. Posebno ako nemamo ostataka od ručka… Možda ni u hladnjaku nemamo zalihu svega i svačega. A baš nam se jede nešto jednostavno i gotovo na brzinu, i ne želimo ovisiti o hrani iz dostave jer, budimo realni, cijene dostave odletjele su u nebo!
Imamo rješenje - donosimo popis pristupačnih namirnica koje se u smočnici mogu čuvati dulje vrijeme i dobro ih je uvijek imati kod kuće, kako bismo od njih mogli u trenutku složiti fin obrok.I zato - kad sljedeći put odeš u nabavku, ne vraćaj se kući bez namirnica s našeg popisa (naravno, ako ih već nemaš doma od ranije!).
Riža i grah
Riža i grah (suhi ili iz konzerve) još uvijek su prilino jeftini, a mogu uistinu dugo stajati. I od njih možeš napraviti toliko jela!
Primjerice, možeš složiti finu grah salatu, ili skuhati rižu s povrćem, na brzinu složiti neki rižoto s namirnicama koje pronađeš u hladnjaku. A možeš i skuhati varivo od graha u ekspres loncu, posebno skuhati rižu i poslužiti sve skupa uz eventualne ostatke od ručka – grilanu piletinu, salsu, umak od avokada…
Od ostataka riže također možeš složiti novo jelo, poput pržene riže s povrćem i jajima, zapečenih tortica od riže, rajskoha…
Krumpir i batat
Nitko ne voli smočnicu, niti hladnjak pretrpavati svježim voćem i povrćem jer se tako brzo kvari, no krumpir i batat definitivno su iznimka. Oni dosta dugo traju na sobnoj temperaturi, a najbolje ih je čuvati na suhom i tamnom mjestu.
Od krumpira možeš uvijek napraviti brzu krumpir salatu u koju možeš dodati sve što ti padne na pamet – od mesa, slanine, raznog povrća… Krumpir u par minuta postaje hrskavi pomfrit, a batat također možeš ispržiti, ali možeš ga i skuhati i pomiješati sa slanim sirom poput fete za odličan prilog ostacima mesa s roštilja.
Imamo još jednu fora ideju – krumpir razreži na pola, izdubi, nadjeni svime što obično stavljaš na pizzu i – ispeci u pećnici! Divota!
Staklenke sa svime i svačime
Ostalo ti je tjestenine i umaka, nečim ga želiš nadopuniti i napraviti potpuno novi ručak? Posegni za staklenkama koje u sebi skrivaju ukusno blago – pesto genovese, masline, kapare, jalapeno papričice, artičoke, ajvar… Pa i staklenke s pekmezima dobro dođu kad treba na brzinu složiti neku slasticu.
Proizvodi u staklenkama su dugotrajni, a definitivno mogu obogatiti okus svakog jela. Možeš ih kupovati na akciji kad su povoljniji.
Konzerve
Od graha do kukuruza, ananasa, drugog voća, sardina, skuša, inćuna, umaka od rajčice, pelata… Bogatstvo okusa koje skrivaju konzerve nikada ne treba podcijeniti. Dosta su povoljne i još trajnije od staklenki. A i sve više chefova dijeli recepte s namirnicama iz konzerve jer shvaćaju koliko je hrana poskupjela ižele ljudima dati nove ideje kako iskoristiti povoljne namirnice.
Koncentrat rajčice u tubi
Riječ je o namirnici koju možemo koristiti u većini jela, a zatvorena tuba trajna je koliko i konzerva. Koncentrat rajčice koristimo za razne umake, variva, možemo ga iskoristiti kao jednu od komponenti bbq umaka, razblažiti vodom pa razmazati po filetima ribe koje ćemo peći u pećnici… Mogućnosti su nebrojene!