Špajza 30. lipnja 2023.

5 jeftinih namirnica koje uvijek treba imati kod kuće

Kolica za shopping
Kolica za shopping foto: Sora Shimazaki/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Donosimo popis 5 namirnica koje uvijek treba imati kod kuće, i koje će ti dobro doći u svakoj situaciji kada ne znaš što danas kuhati...

Što jesti danas za večeru? Često nam na um dolazi to pitanje. Posebno ako nemamo ostataka od ručka… Možda ni u hladnjaku nemamo zalihu svega i svačega. A baš nam se jede nešto jednostavno i gotovo na brzinu, i ne želimo ovisiti o hrani iz dostave jer, budimo realni, cijene dostave odletjele su u nebo!

Imamo rješenje - donosimo popis pristupačnih namirnica koje se u smočnici mogu čuvati dulje vrijeme i dobro ih je uvijek imati kod kuće, kako bismo od njih mogli u trenutku složiti fin obrok.I zato - kad sljedeći put odeš u nabavku, ne vraćaj se kući bez namirnica s našeg popisa (naravno, ako ih već nemaš doma od ranije!).

 | Author: Nathalia Rosa/Unsplash U supermarketu možeš nabaviti sve navedene namirnice foto: Nathalia Rosa/Unsplash

Riža i grah

Riža i grah (suhi ili iz konzerve) još uvijek su prilino jeftini, a mogu uistinu dugo stajati. I od njih možeš napraviti toliko jela!

Primjerice, možeš složiti finu grah salatu, ili skuhati rižu s povrćem, na brzinu složiti neki rižoto s namirnicama koje pronađeš u hladnjaku. A možeš i skuhati varivo od graha u ekspres loncu, posebno skuhati rižu i poslužiti sve skupa uz eventualne ostatke od ručka – grilanu piletinu, salsu, umak od avokada…

Od ostataka riže također možeš složiti novo jelo, poput pržene riže s povrćem i jajima, zapečenih tortica od riže, rajskoha…

 | Author: Jeshoots.com/Unsplash Krumpir foto: Jeshoots.com/Unsplash

Krumpir i batat

Nitko ne voli smočnicu, niti hladnjak pretrpavati svježim voćem i povrćem jer se tako brzo kvari, no krumpir i batat definitivno su iznimka. Oni dosta dugo traju na sobnoj temperaturi, a najbolje ih je čuvati na suhom i tamnom mjestu.

Od krumpira možeš uvijek napraviti brzu krumpir salatu u koju možeš dodati sve što ti padne na pamet – od mesa, slanine, raznog povrća… Krumpir u par minuta postaje hrskavi pomfrit, a batat također možeš ispržiti, ali možeš ga i skuhati i pomiješati sa slanim sirom poput fete za odličan prilog ostacima mesa s roštilja.

Imamo još jednu fora ideju – krumpir razreži na pola, izdubi, nadjeni svime što obično stavljaš na pizzu i – ispeci u pećnici! Divota!

 

Možda vas zanima... 8 načina da maksimalno iskoristiš umak od rajčice iz konzerve Recepti

 

Staklenke sa svime i svačime

Ostalo ti je tjestenine i umaka, nečim ga želiš nadopuniti i napraviti potpuno novi ručak? Posegni za staklenkama koje u sebi skrivaju ukusno blago – pesto genovese, masline, kapare, jalapeno papričice, artičoke, ajvar… Pa i staklenke s pekmezima dobro dođu kad treba na brzinu složiti neku slasticu.

Proizvodi u staklenkama su dugotrajni, a definitivno mogu obogatiti okus svakog jela. Možeš ih kupovati na akciji kad su povoljniji.

 | Author: Ron Lach/Pexels Konzerva graha foto: Ron Lach/Pexels

Konzerve

Od graha do kukuruza, ananasa, drugog voća, sardina, skuša, inćuna, umaka od rajčice, pelata… Bogatstvo okusa koje skrivaju konzerve nikada ne treba podcijeniti. Dosta su povoljne i još trajnije od staklenki. A i sve više chefova dijeli recepte s namirnicama iz konzerve jer shvaćaju koliko je hrana poskupjela ižele ljudima dati nove ideje kako iskoristiti povoljne namirnice.

Rajčica iz konzerve | Author: Sara Dubler/Unsplash Pire od rajčice - uistinu svestrana namirnica foto: Sara Dubler/Unsplash

Pire od rajčice u tubi

Riječ je o namirnici koju možemo koristiti u većini jela, a zatvorena tuba trajna je koliko i konzerva. Pire od rajčice koristimo za razne umake, variva, možemo ga iskoristiti kao jednu od komponenti bbq umaka, razblažiti vodom pa razmazati po filetima ribe koje ćemo peći u pećnici… Mogućnosti su nebrojene!

 | Author: Karolina Grabowska/Pexels Shopping kolica foto: Karolina Grabowska/Pexels

 

Možda vas zanima... Recepti sa slanutkom za doručak, ručak i večeru Špajza tuna iz konzerve Možda vas zanima... Tunu iz konzerve pripremi na 3 odlična, brza načina Recepti Sardine u konzervi Možda vas zanima... Kako otvoriti konzervu bez otvarača? Špajza

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.