Nova dimenzija kruha uz domaći kvasac

Thinkstock
Izrada domaćeg kvasca traži dosta pažnje i truda, ali kad se kućom proširi miris pravog domaćeg kruha, znat ćete da se isplatilo.
Vidi originalni članak

Uz brašno, kvasac je najvažniji sastojak finog dizanog tijesta. Iako zahtjeva nešto više vremena i truda, krajnji rezultat ne može se mjeriti s onim koji se dobije korištenjem kupovnog kvasca. Potrebna su vam samo dva sastojka, voda i brašno. Za kiselo tijesto koristite kvalitetno raženo brašno koje možete nabaviti na tržnici ili specijaliziranim trgovinama zdrave hrane.

Naoružajte se strpljenjem i krenite u izradu. Kvasac se stvara pet dana, a počinje s mješanjem 1 dl mlake vode i 30g raženog brašna. Spremite mješavinu u staklenku, nemojte je zatvarati već je samo prekrijte poklopcem i ostavite na toplom mjestu u kuhinji.

Svaki sljedeći dan dodajte po 1 dl vode i 60g brašna. Primijetit ćete kako se količina povećava, a stvaraju se i mjehurići što znači da vaš kvasac uspjeva. Petog dana kvasac bi trebao izgledati potpuno pjenasto i tada ćete znati da je gotov. Ne brinite ukoliko u pet dana niste postigli željeni učinak, i dalje ga možete hraniti brašnom i vodom dok ne dođete do konačnog rezultata.

Kada je kvasac gotov, odstranite dio i spremite u frižider ili odmah zamijesite tijesto. Ono se mora dizati nešto duže od klasičnog tijesta, najbolje preko noći.

Takav domaći kvasac u frižideru može stajati do tjedan dana. Ostatak smjese nadopunite s novom porcijom brašna i mlake vode i stvarajte novi kvasac. 

Na ovaj način možete stvarati svoj kvasac koliko god dugo želite. 

Posjeti Gastro.hr