gastro postao
Kad jednom uspijete napraviti dobar kruh shvatit ćete da mu nema ravnog ni u jednoj pekari, tvrdi naš sjajni bloger Ivan Dumančić...
Neće se stvrdnuti i osušiti za dva dana, ne morate pojesti pola štruce da bi utažili glad i ono što je najbolje od svega - znate točno što ste u njega stavili.
Ako negdje zapne, pišite tu, na facebook, ili zovite i ajmo svi naučiti praviti fini, zdravi kruh!
Sastojci:
- 250 g integralnog brašna
- 250 g bijelog glatkog brašna
- 35g šaka lanenog brašna
- 2 čajne žličice soli
- 2 dl tople vode
- 1 dl toplog mlijeka
- 1 žličica šećera
- 7g (1 vrećica) instant kvasca
- 2 žlice maslinovog ulja
- Crni i bijeli sezam za posipanje
Priprema:
- U toplo mlijeko umiješati žličicu šećera, instant kvasac i 2 žlice glatkog bijelog brašna i ostaviti pola sata u poklopljenoj posudi.
- Nakon pola sata kvasac pomiješajte s glatkim, integralnim i lanenim brašnom te u smjesu dodajte ostatak tople vode.
- Mijesite tijesto ručno dok ne dobijete glatko tijesto, ostavite ga na radnoj ploči poklopljenog sa posudom u kojoj ste ga zamjesili oko sat vremena, sve dok tijesto ne udvostruči svoj volumen.
- Nakon toga tijesto lagano premijesite u koji god oblik želite, zarežite ga na vrhu nožem te ostavite da se još jednom diže na masnom papiru u tepsiji u kojoj ga planirate peći oko sat vremena prekriveno krpom.
- Prije pečenja kruh premažite maslinovim uljem, posipajte sezamom te pecite desetak minuta na 250C nakon kojih smanjite temperaturu na 150C te pecite još petnaestak minuta do zlatnožute boje.
- Odmah izvadite kruh i stavite na hladnu rešetku i pustite ga da se potpuno ohladi, nemojte ga nikako ostaviti na tepsiji jer će se „skuhati“ s donje strane.
- Savjet - dužim pečenjem na manjoj temperaturi postići ćete deblju koru.
Dobar tek! #dumbinakuhinja
Ivana Dumančića pratite na njegovoj brutalnoj facebook stranici!