24. svibnja 2016.

Nova dimenzija kruha uz domaći kvasac

Kruh
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Izrada domaćeg kvasca traži dosta pažnje i truda, ali kad se kućom proširi miris pravog domaćeg kruha, znat ćete da se isplatilo.

Uz brašno, kvasac je najvažniji sastojak finog dizanog tijesta. Iako zahtjeva nešto više vremena i truda, krajnji rezultat ne može se mjeriti s onim koji se dobije korištenjem kupovnog kvasca. Potrebna su vam samo dva sastojka, voda i brašno. Za kiselo tijesto koristite kvalitetno raženo brašno koje možete nabaviti na tržnici ili specijaliziranim trgovinama zdrave hrane.

Naoružajte se strpljenjem i krenite u izradu. Kvasac se stvara pet dana, a počinje s mješanjem 1 dl mlake vode i 30g raženog brašna. Spremite mješavinu u staklenku, nemojte je zatvarati već je samo prekrijte poklopcem i ostavite na toplom mjestu u kuhinji.

Kvasac | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Svaki sljedeći dan dodajte po 1 dl vode i 60g brašna. Primijetit ćete kako se količina povećava, a stvaraju se i mjehurići što znači da vaš kvasac uspjeva. Petog dana kvasac bi trebao izgledati potpuno pjenasto i tada ćete znati da je gotov. Ne brinite ukoliko u pet dana niste postigli željeni učinak, i dalje ga možete hraniti brašnom i vodom dok ne dođete do konačnog rezultata.

Kada je kvasac gotov, odstranite dio i spremite u frižider ili odmah zamijesite tijesto. Ono se mora dizati nešto duže od klasičnog tijesta, najbolje preko noći.

Takav domaći kvasac u frižideru može stajati do tjedan dana. Ostatak smjese nadopunite s novom porcijom brašna i mlake vode i stvarajte novi kvasac. 

Na ovaj način možete stvarati svoj kvasac koliko god dugo želite. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.