Poker legendi za savršenu čakovečku Svinjariju!

Benjamin Hamer
Ekipa čakovečke Mundoake ugostila je dva riječka mesara i jednog gorskokotarsko-zagrebačkog kuhara kako bi objedinili svoju ljubav prema svijnetini i to predstavili zainteresiranim obožavateljima ove namirnice.
Vidi originalni članak

Marko Palfi je čovjek koji je najozbiljnije od svih učesnika shvatio svoje sudjelovanje u showu MasterChef. Obišao je par restorana, vrijedno učio i radio, stažirao kratko čak i u velikom londonskom Ledburyju, i sada ponosno vodi podružnicu zagrebačke Mundoake.

Ugodno, moderno zdanje bez pretjerujućih detalja, pogled u kuhinju, hrpa užurbanih kuhara i nasmijanih konobara i konobarica i prva Svinjarija je mogla početi.

Ovo događanje nikako ne bi imalo ovakvu dubinu ni širinu da se Marku nisu pridružili Igor Gudac, čovjek koji je netom zatvorio svoj Pizza cut Duck i kreće u nove avanture, kao ni braća Dejan i Danijel Čučković, "Meat naziji" iz Viškova iznad Rijeke, ozbiljni fanatici mesa i mesnih prerađevina.

Kako bi sve bilo u bojama odojka, tako se i neizostavna jabuka, osim u par jela, pojavila i u obliku cidera, domaće prirodne jabukovače Buzdovan s okolnih brežuljaka... Mirisno, bez šećera i konzervansa, a opet jako cijelih 7%! 

Naravno, uz pokojeg novinara, okupilo se i pedesetak zainteresiranih pajcekofila koji su s nestrpljenjem iščekivali uvodni govor Marka Palfija koji je ponosno predstavio svoju ekipu koja je Mundoaku dovela u prepoznatljivo okupljalište Čakovčana i Čakovčanki.

Braća Čučković su se unaprijed ispričali da su prvenstveno mesari, a ne kuhari, Igor Gudac nas oduševio pričom o svom svinjskom desertu, i sve je moglo početi. 

Četiri i pol sata kasnije puna srca i svega ostalog, slobodno mogu reći da je ovakav pristup, druženje, zezancija i spontanost nešto što treba ne svakom gradu, nego svakome kvartu barem jednom tjedno. Jela su kolala, cider se točio, isprobavali smo i kvalitetna vina iz Mundoakine ponude, kao i njihova kućna craft piva, oko svakog se jela potegnula priča, njihovi stvaratelji su hodali okolo i primali kritike.

Sve uz smijeh, bez ikakvih nelagoda i trzavica. Kao na nekakvoj momačko-djevojačkoj večeri gdje se svi znaju i svima je samo bitan dobar provod. 

Nedostajale su samo tri stvari. Teleportiranje do Zagreba, nekakva teta koja će iskočiti u ponoć iz torte, i Palfijeva pečena rebrica, ali za to ćemo ipak morati pričekati neke Govedarije, Bikarenja ili Janjevanje... U svakom slučaju, Čakovec ima sjajno mjesto za vrhunsku hranu i još bolji provod kad se Mundoaklije odluče osmišljavati eventa. Mi definitivno dolazimo!

Svinjarije No.1: Meni:

1. Čučkovići: Svinjski repić, carsko meso i provokacija Čakovčana - kiseli kupus!

2. Marko Palfi: Palačinke od heljde, svinjski jezik i krasuljica.

3. Čučkovići: Terina - sedam sati mučenja da bi jedan lik to prozvao - hladetinom za odlikaše. Imali su milosti...

4. Igor Gudac: Štrudla od svinjske glave s kremom od batata i kikirikija s pjenicom od mente



5. Marko Palfi: Pohani buncek s i kalapajsanim krumpirom i zelenjavom

6. Čučkovići: Porchetta s jabukama, pireom od pečenog krumpira i umakom od pečenja - zarolana sreća, ljubav u ovitku, ostavila nas je sve bez daha...

7. Igor Gudac: Desert od svinjske masti sa sladoledom od vanilije, keksom od čvaraka i bijelom čokoladom

Što reći, osim da bi svu četvoricu trebalo zaštititi i slati ih okolo da šire dobre vibracije. Svaka čast još jednom, i prisjetimo se one stare zagorske "Dok ne probam lava, za mene je odojak kralj životinja!".

U slast!

 

Posjeti Gastro.hr