Recenzije 27. veljače 2017.

Poker legendi za savršenu čakovečku Svinjariju!

foto: Benjamin Hamer
gastro postao gastro.24sata.hr
Ekipa čakovečke Mundoake ugostila je dva riječka mesara i jednog gorskokotarsko-zagrebačkog kuhara kako bi objedinili svoju ljubav prema svijnetini i to predstavili zainteresiranim obožavateljima ove namirnice.

Marko Palfi je čovjek koji je najozbiljnije od svih učesnika shvatio svoje sudjelovanje u showu MasterChef. Obišao je par restorana, vrijedno učio i radio, stažirao kratko čak i u velikom londonskom Ledburyju, i sada ponosno vodi podružnicu zagrebačke Mundoake.

 | Author: Benjamin Hamer foto: Benjamin Hamer

Ugodno, moderno zdanje bez pretjerujućih detalja, pogled u kuhinju, hrpa užurbanih kuhara i nasmijanih konobara i konobarica i prva Svinjarija je mogla početi.

 | Author: Benjamin Hamer foto: Benjamin Hamer

Ovo događanje nikako ne bi imalo ovakvu dubinu ni širinu da se Marku nisu pridružili Igor Gudac, čovjek koji je netom zatvorio svoj Pizza cut Duck i kreće u nove avanture, kao ni braća Dejan i Danijel Čučković, "Meat naziji" iz Viškova iznad Rijeke, ozbiljni fanatici mesa i mesnih prerađevina.

 | Author: Benjamin Hamer foto: Benjamin Hamer

Kako bi sve bilo u bojama odojka, tako se i neizostavna jabuka, osim u par jela, pojavila i u obliku cidera, domaće prirodne jabukovače Buzdovan s okolnih brežuljaka... Mirisno, bez šećera i konzervansa, a opet jako cijelih 7%! 

 | Author: Benjamin Hamer foto: Benjamin Hamer

Naravno, uz pokojeg novinara, okupilo se i pedesetak zainteresiranih pajcekofila koji su s nestrpljenjem iščekivali uvodni govor Marka Palfija koji je ponosno predstavio svoju ekipu koja je Mundoaku dovela u prepoznatljivo okupljalište Čakovčana i Čakovčanki.

 | Author: Benjamin Hamer foto: Benjamin Hamer

Braća Čučković su se unaprijed ispričali da su prvenstveno mesari, a ne kuhari, Igor Gudac nas oduševio pričom o svom svinjskom desertu, i sve je moglo početi. 

 | Author: Benjamin Hamer foto: Benjamin Hamer

Četiri i pol sata kasnije puna srca i svega ostalog, slobodno mogu reći da je ovakav pristup, druženje, zezancija i spontanost nešto što treba ne svakom gradu, nego svakome kvartu barem jednom tjedno. Jela su kolala, cider se točio, isprobavali smo i kvalitetna vina iz Mundoakine ponude, kao i njihova kućna craft piva, oko svakog se jela potegnula priča, njihovi stvaratelji su hodali okolo i primali kritike.

 | Author: Benjamin Hamer foto: Benjamin Hamer

Sve uz smijeh, bez ikakvih nelagoda i trzavica. Kao na nekakvoj momačko-djevojačkoj večeri gdje se svi znaju i svima je samo bitan dobar provod. 

 | Author: Benjamin Hamer foto: Benjamin Hamer

Nedostajale su samo tri stvari. Teleportiranje do Zagreba, nekakva teta koja će iskočiti u ponoć iz torte, i Palfijeva pečena rebrica, ali za to ćemo ipak morati pričekati neke Govedarije, Bikarenja ili Janjevanje... U svakom slučaju, Čakovec ima sjajno mjesto za vrhunsku hranu i još bolji provod kad se Mundoaklije odluče osmišljavati eventa. Mi definitivno dolazimo!

Svinjarije No.1: Meni:

1. Čučkovići: Svinjski repić, carsko meso i provokacija Čakovčana - kiseli kupus!

2. Marko Palfi: Palačinke od heljde, svinjski jezik i krasuljica.

 | Author: Benjamin Hamer foto: Benjamin Hamer

3. Čučkovići: Terina - sedam sati mučenja da bi jedan lik to prozvao - hladetinom za odlikaše. Imali su milosti...

 | Author: Benjamin Hamer foto: Benjamin Hamer

4. Igor Gudac: Štrudla od svinjske glave s kremom od batata i kikirikija s pjenicom od mente

 | Author: Benjamin Hamer foto: Benjamin Hamer

5. Marko Palfi: Pohani buncek s i kalapajsanim krumpirom i zelenjavom

6. Čučkovići: Porchetta s jabukama, pireom od pečenog krumpira i umakom od pečenja - zarolana sreća, ljubav u ovitku, ostavila nas je sve bez daha...

 | Author: Benjamin Hamer foto: Benjamin Hamer

7. Igor Gudac: Desert od svinjske masti sa sladoledom od vanilije, keksom od čvaraka i bijelom čokoladom

 | Author: Benjamin Hamer foto: Benjamin Hamer

Što reći, osim da bi svu četvoricu trebalo zaštititi i slati ih okolo da šire dobre vibracije. Svaka čast još jednom, i prisjetimo se one stare zagorske "Dok ne probam lava, za mene je odojak kralj životinja!".

U slast!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.