Zagorska klopa i pijača u najljepšem mogućem izdanju

Domagoj Jakopović Ribafish
Asfalt, beton, gužva, ispušni plinovi, nervoza... Želite li za manje od 45 minuta vožnje od centra Zagreba pobjeći u mir tople kuće okružene voćnjacima, jezercima, peradi koja slobodno šeće okolo i, naravno, na vrhunsku hranu – imamo rješenje!
Vidi originalni članak

Klasično kasneći na svoju šihtu srijedom kad vodim emisiju Klasa hedonist na Radiju 101, iznenada me zaplahnuo miris kiselog kupusa i hrena iz jedne od adventskih kućica na Zrinjevcu.

Trenutno sam ubio kobasu s istima i odmah se zaljubio. Sutradan sam kao slučajno prošao istom rutom, a iz kućice su vijorile – sarme. Na kraju adventa je vlasnik kućice Stjepan Jakševac okrenuo i janje, i pao je definitivni dogovor da se posjeti mjesto gdje sva ta divna hrana i nastaje.

Niti godinu dana kasnije, stidim se, Gastro.hr se uputio u Zagorje...

Seosko domaćinstvo Stara preša nalazi se u Šenkovcu, tridesetak kilometara zapadno od Zagreba, uz samu granicu sa Slovenijom (GP Harmica). Na posjedu se prvobitno nalazio ljetnikovac "Stančićevo"(1940.), zatim prva pučka škola, a kasnije učiteljski dom. Zgrada je napuštena od 1970. do 2000.god., kada je odobrena njena revitalizacija za izgradnju objekta u prvobitno stanje.

Obitelj Jakševac je zasukala rukave, i umjesto zapuštene močvare danas je tu prekrasno imanje koje se prostire na 1,7 hektara površine na kojem su smješteni restoran i veliki vinski podrum, idealni za krstitke, svadbe, godišnjice, rastave, degustacije, seminare.. . Uz zatvorene prostore restorana (80 osoba) i vinskog podruma (140 osoba) tu su i dvije ljetne terase broje 50 sjedećih mjesta.

Ono što Staru prešu čini posebnom i poželjnom za bijeg iz metropole, je mali vidikovac, sjenica i klupe uz dva jezera, povrtnjak, vinograd i voćnjak. Najmlađi gosti mogu uživati na dječjem igralištu ili hraniti magarca Veseljka, patkice i guske. Za sve ljude bez vikendice – čisti užitak! Ugostiteljska ponuda sastoji se od autohtonih specijaliteta koji su pripremljeni prema starim i obiteljskim receptima, zagorska juha, juha od štrukli, purica s mlincima, pečena patka, teleća koljenica, punjena teleća prsa, jela ispod peke, punjena kokoš, svinjsko pečenje, janjetina i odojak s ražnja, salame od divljači, domaće kobasice i sirevi, sir i vrhnje, zapečene zagorske štrukle, jabuke u šlafrungu, razne štrudle...

Sezonski se nude srneći gulaš sa domaćim njokima, buncek sa restanim krumpirom i kiselim zeljem, domaće spremljene krvavice, češnjovke, prezvuršt, krpice sa zeljem, itd.

Dan smo počeli kvalitetnim rakijicama u prekrasnom interijeru s kockastim stolovima, i starim vurama, radiom i zavjesicama po prostoriji.

Već kod predjela se pokazalo da „ne bu dobro“, jer su porcije obilne i izdašne. Sir i vrhnje su baza, špek, šunka i hren dobra podrška. Šunka je pogotovo zamamna, onako flafi, vlažna i sočna, a domaći hren i dalje adut za svako jelo. Tris juha pričaju svoju priču, dosta rijetka od gljiva, klasična zagorska, i iznenađujuća od štrukli. A onda bakanalije... Domaći pohani bataci, nakon kojih misliš da u Americi pohaju cvrčke, a ne piliće.

Janjetina s kosti, pečena na ražnju, fantastično marinirama u limunskoj kupci. Za kraj, najbolja teleća koljenica dugo vremena unazad. Kako sam istinski obožavatelj svega nezdravog i nefotogeničnog, uslijedilo je iskonsko satiranje u žlundrama, kostima, hrskavicama i općenito – nije bilo za gledanje... Savršenstvo. U vinskoj ponudi su domaća otvorena vina: rajnski rizling, sauvingnon, chardonay, sivi pinot, portugizac i muškat.

Zeleni silvanac je mudar izbor unatoč mrvice provrelog šećera na kraju, dok je crnjak rezerviran za ljubitelje kiselije domaće zagorske kapljice.

Deserti su posebna priča, dovoljna da se samo zbog njih otputite iz Zagreba. Čudovišno gigantske knedle s domaćim šljivama i jabuke u šlafroku – ma divota. Jesen u punom naponu, orasi i jabuke po podu, magarac i Minnessota mini svinja koji jedu sve iz ruke, i ne izbjegavaju slikanje (mago hoće malo ugristi, ali što sad), mir, tišina, priroda kakva je nekad bila. I bungalov za prespavati ako vas ponesu gemišti... 

Stara preša je must have priča nakon svakog napornog dana u uredu i definitivno za sunčani ili bilo kakav slobodan vikend... za svaki slučaj, naručite se na njihovoj web-stranici ili facebooku.

A kako kaže chefica kuhinje, mama Biba - "Taman je krenula sezona bunceka zi zeljem, krvavica i češnjofki... Fina zimska masna hrana!"

Dobar vam tek! 

Posjeti Gastro.hr