Knedle su prava asocijacija na bakinu kuhinju, vraćaju nam poznate mirise i okuse djetinjstva.
Sočna i slatka knedla jedno je od onih jela koje možemo jesti kao glavno jelo ili kao desert. Šljive, mješavina šećera i cimeta glavni su sastojci neodoljive 'kuglice' od krumpirovog tijesta.
Knedla je jelo s pričom i zanimljivim tradicijom, a udomaćile su se i kod nas. Iako većina ljudi misli, knedle nisu hrvatski 'izum'. U ovom ili onom obliku poslužuju se već jako dugo na stolovima diljem svijeta. U Mađarskoj se zovu galuska ili nokedli, u Njemačkoj Spätzle, Knöpfle ili Knödel, slovački specijalitet zove se knedliček, u engleskoj verziji ove okruglice su dumplings, a imamo i poznate češke buhtlice.
Knedle ne moraju nužno biti punjene svježim šljivama, a lagano, neutralno tijesto trpi bilo kakav nadjev. Umjesto šljiva kao zamjena može poslužiti drugo voće poput marelica ili jagoda. U nedostatku voća, možete se poigrati i s pekmezom ili džemom naprimjer od malina ili jagoda.
Osim klasičnih knedli od krumpirovog tijesta, postoje i razne varijacije na temu: knedle od sira ili knedle od jabuka. Mogućnosti su zaista brojne, samo trebate pustit mašti na volju.
A mi vam predlažemo 7 veličanstvenih:
Bezglutenske knedle s jagodama