Bakina torta

Prisjetite se djetinjstva uz ovu tortu
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 16

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 181

Biskvit

  • 100 g pšenično brašno, bijelo
  • 30 g gustin
  • 50 g kakao u prahu, nezašećereni
  • 50 g bademi,mljeveni
  • 2 žlica tamni rum

Krema

  • 0.50 l mlijeko kravlje, punomasno
  • 2 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 1 kom puding u prahu (okus čokolade)
  • 200 g maslac, neslani
  • 120 g šećer, kristal
  • 4 žlica liker od višnje
  • čokolada

Priprema

  1. Kalup promjera 26 cm premažite maslacem i pospite brašnom. Zagrijte pećnicu na 200°C. Pjenasto izmiješajte žumanjke sa šećerom i rumom.
  2. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka i lagano umiješajte drvenom kuhačom u smjesu od žumanjaka. Dodajte brašno, škrobno brašno i kakao te mljevene bademe ili orahe. Izlijte smjesu u kalup i pecite je 30-35 minuta.
  3. Provjerite je li smjesa pečena tako da pred kraj zabodete čačkalicu u sredinu tijesta. Kad ga izvadite, ako je čist, biskvit je pečen. Ostavite da stoji preko noći.
  4. Nakon što je odstajala, prerežite podlogu za tortu dva puta vodoravno. Izrezani biskvit najlakše ćete razdvojiti uz pomoć čvrstog papira ili tankoga kartona. Tri žlice mlijeka pomiješajte s praškom za puding od čokolade, a ostalo zagrijte. Pjenasto izmiksajte žumanjke sa šećerom. Kad mlijeko prokuha, maknite ga sa štednjaka, dodajte razmućeni prašak za puding i žumanjke sa šećerom. Kuhajte na laganoj vatri dok masa ne postane lagana i kremasta. Pjenasto izmiješajte maslac koji ste narezali na listiće te mu žlicu po žlicu dodajte ohlađenog pudinga, višnjevca i sitno naribane čokolade.
  5. Premazujući kremom, slažite biskvite jedan na drugi i istom kremom premažite tortu izvana. Služeći se slastičarskom vrećicom, istisnite ružice od kreme i pospite krupno čokoladu.Tempirajte pripremu tijesta za biskvit tako da ga odmah stavite u dobro zagrijanu pećnicu. Od stajanja tijesto može splasnuti. Tortu možete preliti i čokoladnom glazurom od 150 g čokolade, dvije žlice šećera i 80 g maslaca.

Izvor Skuhatćute

Posjeti Gastro.hr