gastro postao
Prisjetite se djetinjstva uz ovu tortu
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 16
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 181
Biskvit
- 100 g pšenično brašno, bijelo
- 30 g gustin
- 50 g kakao u prahu, nezašećereni
- 50 g bademi,mljeveni
- 2 žlica tamni rum
Krema
- 0.50 l mlijeko kravlje, punomasno
- 2 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 1 kom puding u prahu (okus čokolade)
- 200 g maslac, neslani
- 120 g šećer, kristal
- 4 žlica liker od višnje
- čokolada
Priprema
- Kalup promjera 26 cm premažite maslacem i pospite brašnom. Zagrijte pećnicu na 200°C. Pjenasto izmiješajte žumanjke sa šećerom i rumom.
- Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka i lagano umiješajte drvenom kuhačom u smjesu od žumanjaka. Dodajte brašno, škrobno brašno i kakao te mljevene bademe ili orahe. Izlijte smjesu u kalup i pecite je 30-35 minuta.
- Provjerite je li smjesa pečena tako da pred kraj zabodete čačkalicu u sredinu tijesta. Kad ga izvadite, ako je čist, biskvit je pečen. Ostavite da stoji preko noći.
- Nakon što je odstajala, prerežite podlogu za tortu dva puta vodoravno. Izrezani biskvit najlakše ćete razdvojiti uz pomoć čvrstog papira ili tankoga kartona. Tri žlice mlijeka pomiješajte s praškom za puding od čokolade, a ostalo zagrijte. Pjenasto izmiksajte žumanjke sa šećerom. Kad mlijeko prokuha, maknite ga sa štednjaka, dodajte razmućeni prašak za puding i žumanjke sa šećerom. Kuhajte na laganoj vatri dok masa ne postane lagana i kremasta. Pjenasto izmiješajte maslac koji ste narezali na listiće te mu žlicu po žlicu dodajte ohlađenog pudinga, višnjevca i sitno naribane čokolade.
- Premazujući kremom, slažite biskvite jedan na drugi i istom kremom premažite tortu izvana. Služeći se slastičarskom vrećicom, istisnite ružice od kreme i pospite krupno čokoladu.
Tempirajte pripremu tijesta za biskvit tako da ga odmah stavite u dobro zagrijanu pećnicu. Od stajanja tijesto može splasnuti. Tortu možete preliti i čokoladnom glazurom od 150 g čokolade, dvije žlice šećera i 80 g maslaca.
Izvor Skuhatćute