Kremasta blitva - umak koji će te raspametiti!

Instagram @tohatopotato Kremasti umak od blitve - odlično ide i uz ribu i uz meso
Špinat na mlijeku obožavamo, a kremasta blitva zvuči nam još primamljivije. Evo kako se priprema!
Vidi originalni članak

Umak od blitve pripremljen na ovaj način bit će sjajan dodatak brojim jelima, no koristiti ga možeš i kao dip uz omiljene grickalice. Kombiniraj ga s pire ili kuhanim krumpirom, rižom, mesom ili pečenom ribom ili ga pak iskoristi kao as iz rukava, pa posluži uz domaće kiflice, grisine, krekere, tortilje ili čips.

zdravo i slasno Najbolji prilog uz ribu: Blitva kratko kuhana u vodi

Da bi umak bio aromatičniji, pobrinut će se žlica tahinija, češnjak i limun, a maslinovo ulje na najfiniji će način zaokružiti okuse ovog jednostavnog i brzog umaka.

Evo i postupka pripreme umaka, korak po korak..

  • Pripremi željenu količinu blitve, pa je kuhaj 1-2 minute u kipućoj vodi. Količina blitve poprilično će se smanjiti kada je skuhaš, pa svakako vodi računa i o tome.
  • Skuhanu blitvu ohladi i dobro ocijedi. Tekućinu od kuhanja blitve nemoj bacati, već je sačuvaj za kasnije - za dodavanje u slučaju pregustog umaka. A možeš je koristiti i za neko drugo jelo, kao povrtni temeljac.
  • Blitvu stavi u blender, dodaj joj žlicu ili dvije (ovisno o količini blitve) tahinija, češnjak, limunov sok, sol i papar.
  • Dodaj i žlicu, dvije maslinovog ulja.
  • Blendaj dok ne dobiješ gusti umak, a čini li ti se umak presuh, odnosno pregust, dodaj mu malo vode od kuhanja blitve.
  • Prebaci u posudu za posluživanje, dodaj još maslinovog ulja i posluži uz omiljeno jelo ili grickalice.

Za prste polizati Špinat u novom, još slasnijem, zapečenom ruhu slasna tradicija Poljički soparnik iz pećnice

 

Posjeti Gastro.hr