Blitva može biti i kremasta - umak koji će vas raspametiti!

Stockfood
Špinat na mlijeku obožavamo, a kremasta blitva zvuči nam još primamljivije. Evo kako se priprema!
Vidi originalni članak

Umak od blitve pripremljen na ovaj način bit će sjajan dodatak brojim jelima, no koristiti ga možete i kao dip uz omiljene grickalice. Kombinirajte ga s pire ili kuhanim krumpirom, rižom, mesom ili pečenom ribom ili pak ga iskoristite kao as iz rukava, pa poslužite uz domaće kiflice, grisine, krekere, tortilje ili čips.

 

OPUSTITE SE Top 5 dipova: Zagrabite slasni umak

 


Da bi umak bio aromatičniji, pobrinut će se žlica tahinija, pasta od sezama, češnjak i limun, a maslinovo ulje na najfiniji će način zaokružiti okuse ovog jednostavnog i brzog umaka.

 

Mljac! Kremasti špinat na potpuno drugačiji način

 

Pripremite željenu količinu blitve, pa je kuhajte minutu do dvije u kipućoj vodi. Količina blitve poprilično će se smanjiti kada je skuhate, pa svakako vodite računa i o tome. Skuhanu blitvu ohladite i dobro ocijedite. Tekućinu koju ste iscijedili nemojte bacati, već je sačuvajte za kasnije dodavanje u slučaju pregustog umaka.

Blitvu stavite u blender, dodajte joj žlicu ili dvije (ovisno o količini) tahinija, češnjak, limunov sok, sol i papar.  Dodajte i žlicu, dvije maslinovog ulja. Blendajte dok ne dobijete gusti umak, a čini li vam se umak presuh, dodajte mu malo vode od kuhanja ili onu koju ste ocijedili iz blitve. Prebacite u posudu, dodajte još maslinovog ulja i poslužite uz omiljeno jelo ili grickalice.

U slast!

 

Posjeti Gastro.hr