Staro tradicionalno jelo, autohtona delicija, ponos dalmatinske kužine, zaštićeno kulturno dobro... Sve je to poljički soparnik, poznat i pod nazivima zeljenik, uljenak i prisnac. Soparnik datira još iz doba Turaka, a usavršili su ga u dalmatinskim Poljicama.
Danas nosi oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla tako da se originalnim soparnikom smatra samo onaj spravljen po zadanoj recepturi i s namirnicama koje su proizvedene na području Poljica. Iako je nekada bio sirotinjsko jelo, soparnik danas slovi za pravu gastronomsku deliciju, a mi ga najviše volimo uz čašu dobrog crnog vina.
Soparnik - tradicija na tanjuru
Tradicija pripreme ovog jela prenosi se s koljena na koljeno, a najčešće se priprema kao posno jelo na Badnjak ili za Veliki petak. Soparnik se sastoji od malo blitve, mladog luka, peršina, češnjaka i maslinovog ulja te dva sloja najjednostavnijeg tijesta. U nastavku donosimo recept za tradicionalni poljički soparnik koji uz malo truda možeš napraviti i kod kuće.
Poljički soparnik - recept iz pećnice
Sastojci:
- 250 g glatkog brašna
- 1/2 žličice soli
- 2 žlice maslinovog ulja
- 120 do 130 ml tople vode
- 400 g stare blitve
- 1 žlica sjeckanog peršina
- 2 ljutike ili manja glavica crvenog luka
- 15 ml maslinovog ulja
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice blanširanih badema
- papar
- sol
Postupak:
- Od brašna, soli, ulja i vode zamijesi meko tijesto. Podijeli ga na 2 djela, svaki premaži uljem i ostavi da odstoji minimalno 30 minuta, najbolje sat vremena.
- Dok tijesto odmara pripremi nadjev. Blitvu operi i svaki list dobro osuši papirnatim ubrusima kako blitva ni bi pustila vodu i razmočila tijesto. Odreži središnju bijelu žilu, a zeleni dio nareži na trakice. Dodaj sitno nasjeckanu ljutiku ili luk, nasjeckani peršin, maslinovo ulje i sve začinite.
- Pećnicu zagrij na 250 stupnjeva.
- Pola tijesta tanko razvalja na pobrašnjenoj površini. Tijesto smo razvaljali na debljinu 2 do 3 milimetra i dobili krug promjera 30 cm. To je idealna veličina soparnika koji se peče u pećnici.
- Razvaljano tijesto stavi na dno pleha posipanog kukuruznom krupicom.
- Po tijestu rasporedi nadjev od blitve i poklopi ga drugom polovicom razvaljanog tijesta. Zarolaj krajeve soparnika, a gornje tijesto izbodi vilicom.
- Smanji temperaturu pećnice na 200 stupnjeva i peci soparnik 20 do 25 minuta.
- U 2 žlice maslinovog ulja dodaj 2 češnja protisnutog češnjaka i bademe. Gotov soparnik prelij pripremljenom mješavinom.
- Izreži na rombove i posluži toplo.
Dobar tek!
Isprobaj i sljedeće tradicionalne recepte: