Recepti 05. listopada 2023.

Poljički soparnik - pripremi ga u pećnici i oduševi goste

Poljički soparnik recept
Poljički soparnik - recept foto: mali Chef
gastro postao gastro.24sata.hr
Soparnik je autohtona dalmatinska delicija - slasna "pita" s blitvom i lukom. Donosimo ti recept za poljički soparnik iz pećnice koji će te oduševiti okusom i izgledom.

Staro tradicionalno jelo, autohtona delicija, ponos dalmatinske kužine, zaštićeno kulturno dobro... Sve je to poljički soparnik, poznat i pod nazivima zeljenik, uljenak i prisnac. Soparnik datira još iz doba Turaka, a usavršili su ga u dalmatinskim Poljicama.

Danas nosi oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla tako da se originalnim soparnikom smatra samo onaj spravljen po zadanoj recepturi i s namirnicama koje su proizvedene na području Poljica. Iako je nekada bio sirotinjsko jelo, soparnik danas slovi za pravu gastronomsku deliciju, a mi ga najviše volimo uz čašu dobrog crnog vina. 

Soparnik - tradicija na tanjuru

Tradicija pripreme ovog jela prenosi se s koljena na koljeno, a najčešće se priprema kao posno jelo na Badnjak ili za Veliki petak. Soparnik se sastoji od malo blitve, mladog luka, peršina, češnjaka i maslinovog ulja te dva sloja najjednostavnijeg tijesta. U nastavku donosimo recept za tradicionalni poljički soparnik koji uz malo truda možeš napraviti i kod kuće. 

Poljički soparnik recept | Author: mali Chef Poljički soparnik foto: mali Chef

Poljički soparnik - recept iz pećnice

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 1/2 žličice soli
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 120 do 130 ml tople vode
  • 400 g stare blitve 
  • 1 žlica sjeckanog peršina
  • 2 ljutike ili manja glavica crvenog luka
  • 15 ml maslinovog ulja
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice blanširanih badema 
  • papar
  • sol

Postupak:

  1. Od brašna, soli, ulja i vode zamijesi meko tijesto. Podijeli ga na 2 djela, svaki premaži uljem i ostavi da odstoji minimalno 30 minuta, najbolje sat vremena.
  2. Dok tijesto odmara pripremi nadjev. Blitvu operi i svaki list dobro osuši papirnatim ubrusima kako blitva ni bi pustila vodu i razmočila tijesto. Odreži središnju bijelu žilu, a zeleni dio nareži na trakice. Dodaj sitno nasjeckanu ljutiku ili luk, nasjeckani peršin, maslinovo ulje i sve začinite.
  3. Pećnicu zagrij na 250 stupnjeva.
  4. Pola tijesta tanko razvalja na pobrašnjenoj površini. Tijesto smo razvaljali na debljinu 2 do 3 milimetra i dobili krug promjera 30 cm. To je idealna veličina soparnika koji se peče u pećnici.
  5. Razvaljano tijesto stavi na dno pleha posipanog kukuruznom krupicom.
  6. Po tijestu rasporedi nadjev od blitve i poklopi ga drugom polovicom razvaljanog tijesta. Zarolaj krajeve soparnika, a gornje tijesto izbodi vilicom.
  7. Smanji temperaturu pećnice na 200 stupnjeva i peci soparnik 20 do 25 minuta.
  8. U 2 žlice maslinovog ulja dodaj 2 češnja protisnutog češnjaka i bademe. Gotov soparnik prelij pripremljenom mješavinom.
  9. Izreži na rombove i posluži toplo.

Dobar tek!

Soparnik iz pećnice | Author: mali Chef Soparnik iz pećnice foto: mali Chef

Isprobaj i sljedeće tradicionalne recepte:

 

Rožata Možda vas zanima... Dubrovačka rožata: Jednostavan tradicionalan recept Kolumne Kremšnite Možda vas zanima... RECEPT DANA: Najukusnije samoborske kremšnite Recepti Možda vas zanima... Isprobajte ručno rađene Viške Cvite Recenzije

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:17 02. Svibanj 2022.

    mljac ovo tko nije probao ne zna sta valja.poljicki je naj naj