Recepti 1173 prikaza 13. listopada 2014.

Soparnik

Soparnik
Kod pripreme soparnika važno je da oprana blitva bude suha

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Složeno

Kalorija po osobi: 389

Tijesto

  • 800 g pšenično brašno, bijelo
  • 1 prstohvat sol
  • 1 mala žlica vinski ocat
  • voda

Punjenje

  • 2500 g blitva
  • 3 kom luk ,crveni
  • 1 dl ulje maslinovo
  • sol
  • peršin, list

Potrebno vam je

  • 1 dl ulje maslinovo
  • 3 režanj češnjak

Priprema

  1. Zamijesite mekano, ali kompaktno tijesto i ostaviti ga da se “odmori” barem dva sata. Tijesto podijelite na dva dijela i razvaljajte u kružni oblik na pobrašnjenoj površini - drvenoj “siniji” na debljinu od dva do tri milimetra.
  2. Čim je prvo tijesto gotovo, treba ga pokriti stolnjakom da se ne osuši, dok ne razvaljate drugo na drugoj “siniji”
  3. Na jedno razvaljano tijesto stavite smjestu od blitve očišćene od tvrdog dijela i narezane na trakice u koju je umiješana nasjeckana kapula te maslinovo ulje, sol te peršin prema želji.
  4. Poklopite s drugim tijestom razvaljanim na drugoj “siniji” i umotajte krajeve kako bi se hermetički zatvorilo. Pospite s kukuruznim brašnom.
  5. Poklopite tijesto sa “sinijom” i okrenite da strana posipana kukuruznim brašnom bude donja. Kukuruzno brašno spriječit će lijepljenje soparnika na komin. Komin mora biti dobro zagrijan. Na njega se stavi soparnik na način da klizne sa “sinije”.
  6. Soparnik se pokrije manjim žarom i pepelom koji se stalno mora pomalo razgrtati metalnim predmetom da soparnik ne izgori.
  7. Nakon 15 minuta soparnik se treba napuhati, a tijesto na dodir predmeta kojim razgrćemo žar mora šuškati. Potom se tijesto čisti metlicom, diže na “siniju” i okreće da donja strana soparnika bude gornja. Potom se i ta strana očisti od pepela.
  8. Kada je gotov, soparnik premažite maslinovim uljem u kojem je sitno nasjeckani češnjak. Izrežite na rombove i poslužite!

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.