Recepti 08. kolovoza 2018.

Komiška pogača - tradicionalno dobar spoj rajčice, inćuna i dizanog tijesta

Komiška pogača
gastro postao gastro.24sata.hr
Dizano tijesto, fini nadjev od rajčice, luka i inćuna i svježeg začinskog bilja zaslužni su za najfinije morske okuse Komiške pogače.

Iako se čini kao da oduzima previše vremena, Komiška pogača zapravo je vrlo jednostavna za pripremu. Potrebno je samo zamijesiti fino dizano tijesto, a zatim između dva dijela tog istog tijesta smjestiti dobro začinjen nadjev.

 

Bakina pogača 3 Možda vas zanima... Bakina pogača - započnite dan mirisnim savršenstvom! Špajza

 

Koristite li domaći umak od rajčice te domaće slane inćune, ovo jelo moglo bi vrlo brzo postati vaše omiljeno.

Bacite se na pripremu, ubacite pogaču u pećnicu, a onda probajte pojesti samo jedan komad. 

 

Možda vas zanima... Focaccia s rajčicom - aromatična pogača koju obožavamo Recepti

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Sastojci za tijesto: 

  • 800 g oštrog brašna
  • 600 ml mlake vode
  • 2 žličice soli
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 vrećica kvasca

Sastojci za nadjev:

  • 2 luka
  • 300 g pasirane rajčice
  • 400 g inćuna ili druge slane ribe
  • sol, papar, origano, peršin 

Priprema:

  1. Tijesto zamijesite od svih sastojaka i pustite da se udvostruči.
  2. Dok se tijesto diže, luk narežite na trakice i prodinstajte na malo maslinovog ulja sve dok luk ne omekša.
  3. Pelate iscijedite i usitnite te dodajte dinstanom luku, začinite s malo soli, papra, origana i svježeg peršina, te sve zajedno pirjajte još kojih 10 minuta. 
  4. Maknite s vatre i ohladite.
  5. U ohlađenu smjesu dodajte inćune ili ih u komadu posložite na tijesto. 
  6. Kada se je tijesto diglo, podijelite ga na dva dijela, jedan malo veći od drugog. Taj veći dio će ići dole, a manji gore.
  7. Posudu za pečenje dobro nauljite maslinovim uljem. 
  8. Veći dio tijesta razvaljajte i stavite u posudu za pečenje ostavljajući pritom malo više ruba kako biste na kraju uspjeli spojiti tijesto. 
  9. Rasporedite ohlađeni nadjev po tijestu.
  10. Sada razvaljajte manji dio tijesta i stavite na nadjev te krajeve donjeg tijesta preklopite prema gornjem i utisnite prema unutra tako da se oba tijesta spoje, ja sam još dodatno pritisnula vilicom.
  11. Pogaču premažite maslinovim uljem i pecite je na 180 stupnjeva oko 40 minuta ili dok ne poprimi lijepu zlatnu boju. 
  12. Pečenu pogaču prekrijte krpom i ostavite da odstoji 10-15 minuta.

Dobar tek!
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.