U prošlosti je kruh imao puno veću ulogu u prehrani čovjeka nego danas, tada je igrao glavnu rolu za stolom svake obitelji. Iz njega smo tada dobivali prijeko potrebne količine ugljikohidrata, prehrambenih vlakana, vitamina i minerala. Kruh je tada bio priroda u čistom obliku.
Zato, ako ste se već pomalo zasitili onog kupovnog kruha zamijesite svoj bez aditiva, s provjerenim sastojcima i svojim ukućanima i prijateljima pružite ovo mirisno zadovoljstvo. Donesite u svoj dom mali dio bakine kuhinje.
Sastojci:
- 500 g brašna po želji
- 1 kiselo vrhnje ili jogurt
- Pola čaše ulja (čaša je ona od vrhnja)
- 1 cijelo jaje
- 1 prašak za pecivo
- Žličica soli
Priprema:
1. Sve sastojke zajedno pomiješajte u većoj posudi i rukama zamijesite glatko tijesto. Mijesite nekoliko minuta. Ukoliko će trebati, dodajte par žlica vode da biste lakše zamijesili tijesto.
2. Zamiješeno tijesto prekrijte krpom i ostavite da odstoji 20 minuta.
3. Za to vrijeme vi zagrijte pećnicu na 200 C.
4. Pogaču premjestite u namašćenu tepsiju, malo ju rukama rastanjite, po želji pobrašnite odozgora i stavite ju peći oko 30 minuta.
Sanju možete pratiti i na njezinom blogu Domaćica.
Trebamo tvoju pomoć! Tražimo i nagrađujemo najbolje regionalne food blogove u natječaju Gastro zvijezda. Dođi na website Gastro-zvijezda.hr i reci nam koji su tvoji omiljeni food blogovi. Voli te tvoj Gastro.hr tim! :)