Kolumne 31. srpnja 2017.

Dubrovačka rožata: Prošlost i sadašnjost na tanjuru

dubrovačka rožata.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Ne, ovo nisu dosadni, suhi keksi. Vjerujte mi kad vam kažem da sam istinski luda za cantuccinima ili biscottima, jer jednostavno obožavam taj mali zalogaj (ili dva), suh na prvi dodir, a rastopljen u ustima već nakon par sekundi.

Dubrovačka rozata dio je gastronomske baštine srednjovjekovne Dalmacije, koja je usprkos mnogim utjecajima tadašnjih sila Mletačkog i Osmanskog carstva, preživjela. Prenosila se s generacije na generaciju, ali je uspijela zadržate svoj izvorni recept. Zahvalan sam što sam dio generacije koja je imala priliku odrasti na toj izvrsnoj slastici, koju su pripremale naše bake, a još mi je veća čast što ju mogu prezentirati i pisati o bogatstvu okusa kroz povijest.

Rožata | Author: Thinkstock Thinkstock

Naime, prvi zapisi o najpoznatijem jelu naše gastronomije, seže iz vremena Mletaka, a 1300. godine zabilježeno je pod imenom „fratrov puding“. Mlečani su odavno otišli, a rozata je ostala s jednom fantastičnom nadgradnjom iz francuske kuhinje. Riječ je o karameliziranoj košuljici u kojoj se rozata banjamari ( fran. Bain – Marie) kuha i glavnom sastojku koji se koristi u pripremi po kojem je dobila ime. To je liker od ruže, ili kako Dubrovčani koji ga već stoljećima pripravljaju nazivaju - rosalin. Razvoj kulinarstva, a posebno krema, u to su vrijeme zapravo bila otkrića koja su stvarala široku lepezu slatkih jela koja danas promoviraju svjetske kuhinje. Pa tako talijani imaju creme caramel, francuzi creme brulee, španjolci flan, a mi rožatu.

Rožata Možda vas zanima... Kremasto savršenstvo zvano rožata Recepti

 

Osim jednostavne pripreme i fantastičnog okusa, sastav namirnica je iznimno skroman, pa je i to jedan od razloga njezinog opstanka na ovim prostorima. No, s dalmatinskim čakavskim narječjem, koje se znatno razlikuje od govora dubrovčana, rozata prelazi u rožatu - izgovor koji se najčešće koristi. To je važno istaknuti jer pravi izraz za dubrovačku slasticu pripremljenu po izvornom receptu s ružinim likerom rosalinom predložen je za uvrštenje na UNESCO- ov popis zaštićene nematerijalne baštine, uz veliku podršku Hrvatskog kuharskog saveza i tajnika Udruge kuhara Dubrovačko – neretvanske županije, akademika kuharstva Bože Lučića.

Rožata Možda vas zanima... Rožata Recepti

 

Baza recepta je mlijeko, jaja i šećer. Savršen spoj okusa likera, korice limuna i karamela, rozata čini pravo ljetno osvježenje, koje me uvijek vrati u djetinjstvo i Dalmaciju. Da bismo očuvali svoju gastronomsku baštinu, uživali u njoj, promovirali je i prenosili budućim naraštajima, dovoljno je usvojiti pravi izraz i koristiti izvorni recept. A dekoracija i način posluživanja, neka bude plod Vaše kreativnosti.

Dubrovačka rožata

Vrijeme pripreme: 60 minuta
Broj porcija: 4

Sastojci:

  • 0.5 l mlijeka
  • 6 jaja
  • 6 žlica šećera
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • Limunova korica
  • Liker od latica ruže
  • 200 g šećera za karamel

Priprema:

  1. Šećer i vanilin šećer je potrebno pomiješati s mlijekom, prokuhati i maknuti s vatre da se ohladi. Izmiksati jaja i pomiješati ih s ohlađenim mlijekom, naribati koricu limuna i dodati par kapi likera od ruže.
  2. Rastopiti šećer (200 grama) do faze karameliziranja ( paziti da ne zagori ). Pažljivo ga razliti po stranama posude u kojoj se rozata peče i pustiti da se ohladi.
  3. Smjesu uliti u posudu s karamelom, te istu posudu staviti u veći protvan s vodom, tj. vodenu kupelj. Rozatu stavite peći u zagrijanu pećnicu 45 minuta na 150 stupnjeva.
  4. Dobro ohlađenu rozatu odvojite od stijenke posude u kojoj se pekla, na posudu stavite tanjur, pritisnite i okrenite. Za kraj, pokapajte s još par kapi likera.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.