Recepti Povrće 24. svibnja 2024.

Kremasta blitva - umak koji će te raspametiti!

špinat
Kremasti umak od blitve - odlično ide i uz ribu i uz meso
foto: Instagram @tohatopotato
Špinat na mlijeku obožavamo, a kremasta blitva zvuči nam još primamljivije. Evo kako se priprema!

Umak od blitve pripremljen na ovaj način bit će sjajan dodatak brojim jelima, no koristiti ga možeš i kao dip uz omiljene grickalice. Kombiniraj ga s pire ili kuhanim krumpirom, rižom, mesom ili pečenom ribom ili ga pak iskoristi kao as iz rukava, pa posluži uz domaće kiflice, grisine, krekere, tortilje ili čips.

blitva Možda vas zanima... Najbolji prilog uz ribu: Blitva kratko kuhana u vodi Recepti

Da bi umak bio aromatičniji, pobrinut će se žlica tahinija, češnjak i limun, a maslinovo ulje na najfiniji će način zaokružiti okuse ovog jednostavnog i brzog umaka.

blitva | Author: Jo Sonn/Unsplash Blitva foto: Jo Sonn/Unsplash

Evo i postupka pripreme umaka, korak po korak..

  • Pripremi željenu količinu blitve, pa je kuhaj 1-2 minute u kipućoj vodi. Količina blitve poprilično će se smanjiti kada je skuhaš, pa svakako vodi računa i o tome.
  • Skuhanu blitvu ohladi i dobro ocijedi. Tekućinu od kuhanja blitve nemoj bacati, već je sačuvaj za kasnije - za dodavanje u slučaju pregustog umaka. A možeš je koristiti i za neko drugo jelo, kao povrtni temeljac.
  • Blitvu stavi u blender, dodaj joj žlicu ili dvije (ovisno o količini blitve) tahinija, češnjak, limunov sok, sol i papar.
  • Dodaj i žlicu, dvije maslinovog ulja.
  • Blendaj dok ne dobiješ gusti umak, a čini li ti se umak presuh, odnosno pregust, dodaj mu malo vode od kuhanja blitve.
  • Prebaci u posudu za posluživanje, dodaj još maslinovog ulja i posluži uz omiljeno jelo ili grickalice.
Možda vas zanima... Špinat u novom, još slasnijem, zapečenom ruhu Recepti Poljički soparnik recept Možda vas zanima... Poljički soparnik - pripremi ga u pećnici i oduševi goste Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.