Recepti 15. ožujka 2024.

Najbolji prilog uz ribu: Blitva kratko kuhana u vodi

blitva
Blitva foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Blitva je savršen prilog uz ribu, bilo ovako sama, kratko kuhana i potom začinjena, ili pak s krumpirom. Isprobaj ovaj naš recept

Vrijeme pripreme: do 15 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 114

Petkom obično pripremamo ribu, a uz nju i omiljeni prilog - blitvu. Donosimo način kako se priprema 'obična' kratko kuhana blitva, koji smo pronašli u knjizi 'Najzdravije namirnice svijeta' Georgea Mateljana.

U ovoj knjizi pronašli smo i odličan savjet kako konzumirati blitvu, ali i ostalo povrće, da bismo iz njega dobili što više korisnih tvari. "Istraživanja pokazuju da se karotenoidi iz povrća najbolje apsorbiraju kad se povrće konzumira s uljem", stoji u hit knjizi Georgea Mateljana.

Blitva kratko kuhana u vodi | Author: Thinkstock Blitva kratko kuhana u vodi foto: Thinkstock

Blitva kratko kuhana u vodi

Sastojci:

  • 500 g blitva
  • 3 žlica ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • 1 mala žlica sok od limuna (prirod. svježi)
  • 1 režanj češnjak
  • sol
  • svježe mljeveni papar

 

Možda vas zanima... Blitva može biti i kremasta - umak koji će vas raspametiti! Recepti

 

Postupak:

  1. Koristi veliki lonac s dosta vode. Neka voda brzo uzavre prije nego što dodaš blitvu.
  2. Dok voda ne prokuha, nasjeckaj ili protisni češnjak i ostavi ga da odstoji barem 5 minuta.
  3. Operi blitvu. Nareži listove na trake širine 2,5 cm, a stabljike na trake širine 1-1,5 cm. Pripremaš li blitvu s obojenim stabljikama, odbaci stabljike.
  4. Kada voda zakipi, blitvu stavi u lonac. Nemoj ga poklopiti. Bez poklopaca se neželjene tvari otpuštaju u zrak. Kuhaj blitvu 3 minute. Vrijeme počni mjeriti od trenutka kada ju spustiš u vrelu vodu .
  5. Nakon što se blitva kuhala 3 minute (ne čekaj da voda ponovno uzavre), mrežastom cjediljkom izvadi blitvu iz vode. Višak vode istisni pomoću vilice. To će spriječiti razrjeđivanje okusa. Gotova bi blitva trebala biti mekana, li ne kašasta.
  6. Blitvu premjestit u zdjelu. Za snažniji okus pomiješaj je s ostalim sastojcima dok je još topla. (Mediteranski preljev nije potrebno pripremati posebno.) Koristeći nož i vilicu, nareži blitvu na komadiće, začini preljevom i posluži uz omiljenu ribu.

blitva | Author: Maria Verkhoturtseva/Pexels Blitva foto: Maria Verkhoturtseva/Pexels

 I u ovim receptima blitva je u glavnoj ulozi...

 

Poljički soparnik recept Možda vas zanima... Poljički soparnik - pripremi ga u pećnici i oduševi goste Recepti Možda vas zanima... Blitva: Kako ju pravilno čuvati i uvrstiti na jelovnik Recepti Možda vas zanima... Ljetni ultra hit: Fritaja od špinata i blitve Recepti Možda vas zanima... Za lagani ručak: Quiche s blitvom i sirom Recepti Možda vas zanima... Morska poslastica: Lignje punjene blitvom i pršutom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.