Vrijeme pripreme: do 15 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 114
Petkom obično pripremamo ribu, a uz nju i omiljeni prilog - blitvu. Donosimo način kako se priprema 'obična' kratko kuhana blitva, koji smo pronašli u knjizi 'Najzdravije namirnice svijeta' Georgea Mateljana.
U ovoj knjizi pronašli smo i odličan savjet kako konzumirati blitvu, ali i ostalo povrće, da bismo iz njega dobili što više korisnih tvari. "Istraživanja pokazuju da se karotenoidi iz povrća najbolje apsorbiraju kad se povrće konzumira s uljem", stoji u hit knjizi Georgea Mateljana.
Blitva kratko kuhana u vodi
Sastojci:
- 500 g blitva
- 3 žlica ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 1 mala žlica sok od limuna (prirod. svježi)
- 1 režanj češnjak
- sol
- svježe mljeveni papar
Postupak:
- Koristi veliki lonac s dosta vode. Neka voda brzo uzavre prije nego što dodaš blitvu.
- Dok voda ne prokuha, nasjeckaj ili protisni češnjak i ostavi ga da odstoji barem 5 minuta.
- Operi blitvu. Nareži listove na trake širine 2,5 cm, a stabljike na trake širine 1-1,5 cm. Pripremaš li blitvu s obojenim stabljikama, odbaci stabljike.
- Kada voda zakipi, blitvu stavi u lonac. Nemoj ga poklopiti. Bez poklopaca se neželjene tvari otpuštaju u zrak. Kuhaj blitvu 3 minute. Vrijeme počni mjeriti od trenutka kada ju spustiš u vrelu vodu .
- Nakon što se blitva kuhala 3 minute (ne čekaj da voda ponovno uzavre), mrežastom cjediljkom izvadi blitvu iz vode. Višak vode istisni pomoću vilice. To će spriječiti razrjeđivanje okusa. Gotova bi blitva trebala biti mekana, li ne kašasta.
- Blitvu premjestit u zdjelu. Za snažniji okus pomiješaj je s ostalim sastojcima dok je još topla. (Mediteranski preljev nije potrebno pripremati posebno.) Koristeći nož i vilicu, nareži blitvu na komadiće, začini preljevom i posluži uz omiljenu ribu.
I u ovim receptima blitva je u glavnoj ulozi...