Recepti 06. svibnja 2016.

Savršen prilog ručku: Blitva kratko kuhana u vodi

Blitva kratko kuhana u vodi
gastro postao gastro.24sata.hr
Jednostavan način pripreme ukusne i nikad zdravije blitve

Vrijeme pripreme: do 15 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 114

Potrebno vam je

  • 500 g blitva
  • 3 žlica ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • 1 mala žlica sok od limuna (prirod. svježi)
  • 1 režanj češnjak
  • sol
  • svježe mljeveni papar

Priprema

  1. Koristite veliki lonac s dosta vode. Neka voda brzo uzavre prije nego što dodate blitvu.
  2. Dok voda ne prokuha, isjeckajte ili protisnite češnjak i ostavite ga da odstoji barem 5 minuta.
  3. Operite blitvu. Narežite listove na trake širine 2,5 cm, a stabljike na trake širine 1- 1.5 cm. Pripremate li blitvu s obojenim stabljikama, odbacite stabljike.
  4. Kada voda zakipi, blitvu stavite u lonac. Nemojte ga poklopiti. Bez poklopaca se neželjene tvari otpuštaju u zrak. Kuhajte 3 minute. Vrijeme počnite mjeriti od trenutka kada ste ju spustili u vrelu vodu .
  5. Nakon što se blitva kuhala 3 minute (ne čekajte da voda ponovno uzavre), mrežastom cjediljkom izvadite blitvu iz vode. Višak vode istisnite pomoću vilice. To će spriječiti razrjeđivanje okusa. Gotova bi blitva trebala biti mekana, svijetlo obojena, a ne kašasta.
  6. Blitvu premjestite u zdjelu. Za snažniji okus pomiješajte je s ostalim sastojcima dok je još topla. (Mediteranski preljev nije potrebno pripremati posebno.) Koristeći nož i vilicu, narežite ju na komadiće.Istraživanja pokazuju da se karotenoidi iz povrća najbolje apsorbiraju kad se povrće konzumira s uljem.

Izvor 'Najzdravije namirnice svijeta'; George Mateljan

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.