Recepti Povrće 25. svibnja 2025.

Kremasti umak od blitve bolji je od špinata na mlijeku!

Umak
12 MIN
20 MIN
4
SREDNJE
blitva, umak od blitve
Kremasti umak od blitve
foto: Yupitsvegan.com/Pinterest
Špinat na mlijeku obožavamo, a kremasta blitva zvuči nam još primamljivije. Evo kako se priprema!

Umak od blitve pripremljen na ovaj način bit će sjajan dodatak brojim jelima, no koristiti ga možeš i kao dip uz omiljene grickalice. Kombiniraj ga s pire ili kuhanim krumpirom, rižom, mesom ili pečenom ribom ili ga pak iskoristi kao as iz rukava, pa posluži uz domaće kiflice, grisine, krekere, tortilje ili čips.

blitva Možda vas zanima... Najbolji prilog uz ribu: Blitva kratko kuhana u vodi Recepti

blitva | Author: Jo Sonn/Unsplash Blitva foto: Jo Sonn/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Kremasti umak od blitve
12 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Blitva
  • Tahini
  • Češnjak
  • Sok od limuna
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Maslinovo ulje
Postupak
  1. Pripremi željenu količinu blitve, pa je kuhaj 1-2 minute u kipućoj vodi. Količina blitve poprilično će se smanjiti kada je skuhaš, pa svakako vodi računa i o tome.


  2. Skuhanu blitvu ohladi i dobro ocijedi. Tekućinu od kuhanja blitve nemoj bacati, već je sačuvaj za kasnije - za dodavanje u slučaju pregustog umaka. A možeš je koristiti i za neko drugo jelo, kao povrtni temeljac.


  3. Blitvu stavi u blender, dodaj joj žlicu ili dvije (ovisno o količini blitve) tahinija, češnjak, limunov sok, sol i papar. Dodaj i žlicu, dvije maslinovog ulja.


  4. Blendaj dok ne dobiješ gusti umak, a čini li ti se umak presuh, odnosno pregust, dodaj mu malo vode od kuhanja blitve.


  5. Prebaci u posudu za posluživanje, dodaj još maslinovog ulja i posluži uz omiljeno jelo ili grickalice.


Da bi umak bio aromatičniji, pobrinut će se žlica tahinija, češnjak i limun, a maslinovo ulje na najfiniji će način zaokružiti okuse ovog jednostavnog i brzog umaka.
Možda vas zanima... Špinat u novom, još slasnijem, zapečenom ruhu Recepti Poljički soparnik recept Možda vas zanima... Poljički soparnik iz pećnice Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:02 26. Svibanj 2025.

    mmmmm