Špinat na mlijeku obožavamo, a kremasta blitva zvuči nam još primamljivije. Evo kako se priprema!
Umak od blitve pripremljen na ovaj način bit će sjajan dodatak brojim jelima, no koristiti ga možeš i kao dip uz omiljene grickalice. Kombiniraj ga s pire ili kuhanim krumpirom, rižom, mesom ili pečenom ribom ili ga pak iskoristi kao as iz rukava, pa posluži uz domaćekiflice, grisine, krekere, tortilje ili čips.
Pripremi željenu količinu blitve, pa je kuhaj 1-2 minute u kipućoj vodi. Količina blitve poprilično će se smanjiti kada je skuhaš, pa svakako vodi računa i o tome.
Skuhanu blitvu ohladi i dobro ocijedi. Tekućinu od kuhanja blitve nemoj bacati, već je sačuvaj za kasnije - za dodavanje u slučaju pregustog umaka. A možeš je koristiti i za neko drugo jelo, kao povrtni temeljac.
Blitvu stavi u blender, dodaj joj žlicu ili dvije (ovisno o količini blitve) tahinija, češnjak, limunov sok, sol i papar. Dodaj i žlicu, dvije maslinovog ulja.
Blendaj dok ne dobiješ gusti umak, a čini li ti se umak presuh, odnosno pregust, dodaj mu malo vode od kuhanja blitve.
Prebaci u posudu za posluživanje, dodaj još maslinovog ulja i posluži uz omiljeno jelo ili grickalice.
Da bi umak bio aromatičniji, pobrinut će se žlica tahinija, češnjak i limun, a maslinovo ulje na najfiniji će način zaokružiti okuse ovogjednostavnog i brzog umaka.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.