gastro postao
Postoje razni specijaliteti sa lignjama, poput liganja na buzaru, jednostavne pripreme samo na roštilju, prženih kolutića... ali što kažete na punjene lignje? Kako ih pripremiti?
Punjene lignje su prava delicija. Danas svatko ima svoj "najbolji" recept kojem bezuvjetno vjeruje, a mi vam donosimo jedan zanimljiv recept koji će vam se sigurno svidjeti, lignje punjene pršutom i blitvom.
Ovo je obrok koji će oduševiti sve ljubitelje morskih plodova.
Potrebno vam je:
- 1 kg liganja
- 1/2 šalice maslinovog ulja
- 100 g pršuta
- 0.5 dl bijelog vina
- 400 g blitve
- 4 žlice krušnih mrvica
- 4 režanja češnjaka
- peršin
- mažuran
- sol
- svježe mljeveni papar
- 1 kg krumpira
Priprema:
- Lignje očistite, operite pod mlazom vode te ocijedite na kuhinjskom ubrusu. Krakove liganja narežite na komadiće. Popržite ih na malo maslinova ulja, posolite i dodajte pršut izrezan na trake.
- Dolijte vino, a kad ispari, dodajte nasjeckanu i ocijeđenu blitvu. Sve popržite, miješajući, dok blitva ne uvene i voda ishlapi. Dodajte nasjeckani češnjak, peršin i mažuran, sve dobro promiješajte, posolite i popaprite. S pripremljenom smjesom napunite lignje i zatvorite otvor čačkalicom.
- Na lim stavite lignje i poklopite folijom te pecite 20-ak minuta u zagrijanoj pećici na 180°c
- U međuvremenu skuhajte krumpir u kori te, kad je kuhan ogulite i nasjeckajte pa pomiješajte s lignjama, posolite krumpir i prelijte ga s malo maslinova ulja. Nastavite otklopljeno peći još 15 minuta.
Dobar tek!