Špajza 06. srpnja 2018.

Sada ćete još kvalitetnije znati očistiti lignje

Lignja
1/6
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Popularnog glavonošca mnogi kupuju zaleđenog ili očišćenog zbog izbjegavanja kupovine i čišćenja. Uz pomoć chefa Zdravka Perića, očistili smo i dekonstruirali lignju.

Lignje se mogu spremiti na tisuću načina, puniti, frigati, kuhati ili spremiti u pećnici. Frigani kolutići su zgodni za grickanje jednostavno poliveni limunom, a različitim nadjevima lignju možete puniti i spremiti s krumpirom u pećnici.

Kod kupovine morate paziti da lignja ima čvrsto tijelo i da je staklenasta i skoro ljepljiva. Svježe kupljene lignje najbolje bi bilo pojesti u roku dva dana, a uz Zdravka Perića ćemo vam pomoći naučiti čistiti i sjeckati lignju. Naravno, ako niste znali...

Lignju prvo treba oprati u komadu, zatim odvojiti glavu s krakovima od tijela. Samim time se povlači i probavni trakt, a ako želite iskoristiti tintu, povucite vrećicu s tintom i pazite da ostane u komadu.
 

lignja 2.jpg | Author:

Poprečno presjecite glavu lignje ispod očiju tako da se kraci u jednom komadu odvoje od glave, a s njih uklonite oči i zube. Odvojite iznutricu tako da povučete krakove i "istisnete kljun". Odrežite krila od tijela lignje i lagano odvojite opnu i ogulite.

lignja 6 vadenje kraljeznice.jpg | Author:

Na sredini tijela potražite kralježnicu i lagano je izvucite iz tijela lignje. Otvorite tijelo rezom i struganjem očistite unutrašnjost.

lignja 4 kolutici.jpg | Author:

Nakon čišćenja izrežite ju na kolutiće. S unutarnje strane lagano zarežite u križ ili isjecite na rezance prema željama i receptu.

lignja naslovna.jpg | Author:

Lignje možete pržiti lagano umiješane u brašno, kuhati u umaku, ili poširati u ribljem temeljcu pazeći da se ne prekuhaju.

Dobar tek uz tri recepta s lignjama!

lignje-punjene-orzom-i-blit.jpg Možda vas zanima... Lignje punjene orzom i blitvom Recepti Možda vas zanima... Lignje na sicilijanski – talijanski klasik! Recenzije Možda vas zanima... Salata s lignjama i tajlandskim twistom Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.