Lignje se mogu spremiti na tisuću načina, puniti, frigati, kuhati ili spremiti u pećnici. Frigani kolutići su zgodni za grickanje jednostavno poliveni limunom, a različitim nadjevima lignju možete puniti i spremiti s krumpirom u pećnici.
Kod kupovine morate paziti da lignja ima čvrsto tijelo i da je staklenasta i skoro ljepljiva. Svježe kupljene lignje najbolje bi bilo pojesti u roku dva dana, a uz Zdravka Perića ćemo vam pomoći naučiti čistiti i sjeckati lignju. Naravno, ako niste znali...
Lignju prvo treba oprati u komadu, zatim odvojiti glavu s krakovima od tijela. Samim time se povlači i probavni trakt, a ako želite iskoristiti tintu, povucite vrećicu s tintom i pazite da ostane u komadu.
Poprečno presjecite glavu lignje ispod očiju tako da se kraci u jednom komadu odvoje od glave, a s njih uklonite oči i zube. Odvojite iznutricu tako da povučete krakove i "istisnete kljun". Odrežite krila od tijela lignje i lagano odvojite opnu i ogulite.
Na sredini tijela potražite kralježnicu i lagano je izvucite iz tijela lignje. Otvorite tijelo rezom i struganjem očistite unutrašnjost.
Nakon čišćenja izrežite ju na kolutiće. S unutarnje strane lagano zarežite u križ ili isjecite na rezance prema željama i receptu.
Lignje možete pržiti lagano umiješane u brašno, kuhati u umaku, ili poširati u ribljem temeljcu pazeći da se ne prekuhaju.
Dobar tek uz tri recepta s lignjama!