gastro postao
Dok lignje i blitva podsjećaju na ljeto, na njegovu lakoću i laganost, dodatkom orza ili ječma, još kako bi se sjevernije reklo ričeta, jelu daje notu zasitnosti i konkretnosti.
Ma koliko proturječno i različito djelovalo, djeluje u kombinaciji i zaokružuje jelo. Pa ako se želite zaigrati, evo recepta!
Sastojci:
- 1 kg lignji
- 5 dag ječma
- 1 kg blitve (10 dag sam iskoristila za punjenje)
- 2 režnja češnjaka
- pola dl bijelog vina
- maslinovo ulje
- sol, papar
Priprema:
- Lignje očistite, odvojene glave ili krakove popržite na maslinovom ulju,dodajte malo češnjaka, pa sve podlijte bijelim vinom.
- Kad vino ispari dodajte već skuhani orzo (operete ga dobro i kuhate oko 20 min) i već kuhanu blitvu (pazite da vam nije prekuhana).
- Možete dodati i pršuta, ako vam je malo do težine, ali pripazite na soljenje. Ako je prevodeno i nekompaktno, dodajte malo prezli ili krušnih mrvica.
- Smjesom napunite lignje, otvor zatvorite čačkalicom.
- Napunjene lignje stavite na lim za pečenje i pecite oko 20 min u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.
Za prilog predlažemo blitvu, ali ni krumpir salata ili pomfrit bi bili sasvim dobro rješenje, uživajte!