Kolumne 06. rujna 2017.

Salata s lignjama i tajlandskim twistom

foto: Geeketa
gastro postao gastro.24sata.hr
Zadnji su nam trzaji ljeta, neki su još na moru i uživaju u kupanju no mislim da svi osjećamo dolazak jeseni.

Ljeto nam još daje svježega povrća i voća, krenuli smo svi naveliko s kuhanjem zimnice i pokušavamo to povrće “zarobiti” u staklenke no ipak red je još malo iskoristiti i svježega povrća što nam ljeto daje. 

Za sve nas koji smo ljetovanje “odradili” i s nostalgijom ga se sjećamo, evo super brzog recepta za jednu super morsku namirnicu koju najčešće jedemo na grillu, punjenu ili prženu, a zapravo je najbrže gotova skuhana ili čak samo kratko stavljena u prokuhalu vodu. 

Zvijezda recepta su dakle lignje koje sam spojila s povrćem uz “tajlandski twist” kako bi sve bilo mrvicu drugačije za nepce, ali i dalje nutritivno kvalitetno i lagano. 

Uz lignju koja je zadržala svoj izvorni okus, okus koji mene uvijek podsjeća na more i ljetovanje izvrsno se slaže svježe sezonsko povrće a mali “kick” sam postigla začinima poput đumbira, korijandra, soja sosa i limete

Nisam znala da lignje jako mekane ostanu čak i kada se samo stave u proključalu vodu (oduševila se) no ako želite biti sigurni možete ih i prokuhati duže, par minuta, pogotovo ako imate i krakove koji su malo tvrđi. No ovdje ovisi i kakvu lignju imamo na raspolaganju. 

 

LIGNJE - NUTRITIVNO:

KCAL/100G: 70 kcal

PROTEIN (g): 15 – jako bogato proteinima

UGLJIKOHIDRATI (g): 2 – zanemariva količina 

KOLESTEROL (mg): 233 - dosta

Plodovi mora i riba trebali bi se naći na našem jelovniku barem jednom tjedno, no to svi ionako znamo. Pogotovo mi u Slavoniji. :)

No, šalu na stranu, jedini “nedostatak” kod lignji je nešto viša razina kolesterola, ali ipak izvrstan su izvor proteina koji su jako LAKO probavljivi za razliku od onih u mesu, a masnoće koje sadrže su i omega – 3, visokokvalitetne i korisne za zdravlje srca. Mislim da je ovaj recept odličan i jer se lignje samo kuhaju, dakle nema dodavanja pržene, pečene masnoće. Također su bogate bakrom, cinkom i vitaminom B te jodom. 

Ljepota ove namirnice je što je zaista prilagodljiva pa se savršeno uklapa u predjela kao hladna, može se jesti topla, a ja sam probala čak i gulaš od lignji koji me oduševio. 

Za pozdrav ljetu, slijedi vam recept za mediteransku namirnicu uz tajlandski twist. :)

 

 | Author: Geeketa foto: Geeketa

 

SASTOJCI: 

  • 500 g lignje (najbolje tube na kolutiće, može i nekoliko krakova ) 
  • 2-3 velike paprike različite boje 
  • veliki ljubičasti luk 
  • zelena salata po izboru ( može kristal, rukola, matovilac ili više vrsta izmiješati) 
  • cherry rajčice
  • malo češnjaka, 
  • komadić đumbira, 
  • malo chilli papričice, 
  • limeta/limun, 
  • indijski oraščići i suho prženi kikiriki
  •  maslinovo ulje, soja sos, chilli prah, sezam, korijander, sol, papar 
  •  za posluživanje kuhana (al dente) integralna ili basmati riža 

 

POSTUPAK: 

  1. Lignje režemo na kolutiće ako nismo kupili prethodno rezane. 
  2. Posolimo ih. U posudu stavimo kuhati vodu koju također malo posolimo. U ključalu vodu stavimo lignje na par minuta. 
  3. Ocijedimo ih od vode i prohladimo pa začinimo. Sol, papar, maslinovo ulje, korijander, chilli u prahu, sezam. Dodajemo povrće koje smo sitno sjeckali, orašide, ostatak začina i soja sos. Kiselinu prema želji pojačamo s još soka limete. Dekoriramo cherry rajčicom. 

 

Salata se može jesti samostalno, no možete ju za kompletan lagani obrok servirati s kuhanom rižom, slanutkom, kus-kusom, kvinojom. 

Napomena: 

Kod ovakvih salata što se tiče začina poput chilli papričice, đumbira, soja sosa, limete možete se igrati prema svojim željama, ovisno želite li začinjenije, više ljuto, kiselo. 

Uživamo dok je svježe. :)

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.