Špajza 01. rujna 2017.

Drugačija jela s rižom koja zasigurno još niste isprobali

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Klasična jela ostavite po strani da bi pripremili slasna jela s rižom koja vam do sada vjerojatno nisu pala na pamet...

Iako je obožavamo u slasnom rižotu ili uz pohano meso s jarkim mladim graškom, riža zapravo pruža mnogo više. Uz kinesku prženu rižu o kojoj smo pisali nedavno i slatkih deserata poput meke i aromatične riže na mlijeku, tu je još čitav niz jela koja će vas oduševiti na posve neočekivan način.

 

Možda vas zanima... Razveselite se kineskom prženom rižom s povrćem Recepti

 

meksička riža | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Burgeri od riže idealan su način za iskoristiti ostatke od riže od prethodnog dana. Najbolje od svega, pripremaju se super jednostavno. Trebat će vam riža, luk, češnjak, krušne mrvice, začini i jaja. Sve sastojke povežite, dodajte i drugo povrće po želji, pa oblikujte pljeskavice koje možete peći na ulju ili u pećnici. Upakirajte ih u burger peciva, začinite finim umakom i navalite na brzinski i daleko zdraviji fast food.

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Rižu možete upakirati i u fini složenac. Dodajte joj povrće i sir, komadiće slanine ili kobasice pa sve zajedno zapecite u složenac koji će biti hrskav izvana, a kremast iznutra. Sastojke birajte po svom ukusu te baš kao i kod složenaca s tjesteninom, prije pečenja čitav složenac možete preliti mješavinom vrhnja i jaja. 

 

Slanutak i riža Možda vas zanima... Kremasti složenac od riže i slanutka None Složenac-s-rižom-i-tikvicama Možda vas zanima... Složenac s rižom i tikvicama Recepti

 

Preostane li vam nešto riže od prethodnog dana, od nje možete pripremiti i slasnu frittatu. Spoj sezonskog povrća, začinskog bilja i domaćih jaja na genijalan će način upotpuniti šaka skuhane riže. Osim što je odličan odabir za doručak, frittatu s rižom možete pripremiti i kao brzi ručak.

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Za kraj, dobra riža na mlijeku čini čuda. Kuhajte je dugo i polako, a da biste je isprobali u nešto drugačijem ruhu, osim začina, dodajte joj i koju žlicu domaćeg džema po želji. Ukuhavajte ga s rižom i vanilijom, pustite da se sjedine, a zatim poslužite uz svježe bobičasto voće ili pak fini voćni preljev.

 

Možda vas zanima... Čokoladna riža na mlijeku za prste polizati Recepti Možda vas zanima... Za dobro jutro: Norveška riža na hrvatski način Recepti

 

Užitak zagarantiran!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.