gastro postao
Tradicionalni norveški doručak priprema se sporo, s puno pažnje i okusa da bi na kraju uživali u kremastom, slatko slanom spoju okusa
Uzmite si vremena i polako krenite s pripremom raskošnog doručka od samo nekoliko sastojaka. Zbilja je moguće, trebat će vam samo riža, voda, mlijeko i pokoji začin kako bi čitav doručak dobio još bolju dimenziju. Slatko slani okusi na prvu bi vas mogli iznenaditi, a zatim u potpunosti osvojiti jednostavnošću, onim poznatim, ali pomalo drugačijim aromama. Svakako vrijedi isprobati!
Potrebno vam je:
- 1 šalica riže
- 250 ml vode
- 350 ml mlijeka
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica meda
- 1 žlica šećera
- 1 žličica soli
- 1 paketić vanilin šećera
- 1 šaka sušenih brusnica
- Prstohvat cimeta
Priprema:
- Na srednjoj vatri stavite kuhati rižu koju ste prekrili vodom.
- Smanjite vatru, poklopite i kuhajte oko desert minuta dok riža ne upije vodu.
- Dodajte trećinu mlijeka, vratite poklopac pa pričekajte da se stvori nešto gušći umak.
- Dodajte malo po malo mlijeka svakih pet minuta.
- Neka se riža skuha do kraja, a oko nje mora uvijek biti umak od mlijeka.
- Kada je gotovo, dodajte maslac, med, šećer, vanilin šećer i sol.
- Rižu prebacite u manje posudice i pospite cimetom, a zatim ubacite i sušene brusnice.
Dobar tek!