Recepti 20. siječnja 2017.

Riža na mlijeku s muškatnim oraščićem i pekmezom

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Slatki desert za doručak ili večeru.

Riža na mlijeku je nešto što ili volite ili ne volite. Mi ju volimo pa smo pronašli kako ju učiniti još boljom. Naime, dodate li joj malo  vanilije, muškatnog oraščića i domaćeg pekmeza, ovaj i inače sjajan desert, pretvara se u pravu deliciju.

Ono što također razlikuje ovu rižu na mlijeku od uobičajene jest to što je zapečena! Time dobiva jedan poseban okus i miris koji će vam se, nadamo se, svidjeti!

Pripremite ju za doručak sebi ili djeci prije škole, ali možete ju pripremiti i kao odličan popodnevni desert.

Ono što će nekima možda biti problem kod pripreme zapečene riže na mlijeku, jest to što priprema traje dosta dugo - čak 2 sata. No nadamo se da vas to neće obeshrabriti da ipak probate ovaj divni, kremasti desert!

Sastojci:

  • 10 g maslaca
  • 40 g šećera u prahu
  • 80 g riže (okruglog zrna)
  • 600 ml mlijeka
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 1 štapić vanilije, izvaditi sjemenke
  • Prstohvat svježe naribanog muškatnog oraščića (ili 1/2 žličice praha)
  • Domaći pekmez za posluživanje

Priprema:

  1. Zagrijati pećnicu na 150 stupnjeva
  2. Premazati vatrostalnu posudu (zapremnine 1 l) maslacem
  3. Pomiješati rižu, šećer, mlijeko, vrhnje za kuhanje, sjemenke vanilije, muškatni oraščić da se svi sastojci sjedine i prebaciti smjesu u namazanu vatrostalnu posudu
  4. Peći otprilike 2 sata, dok riža ne bude skuhana i mekana, a gornji sloj se ne pretvori u lijepu zlatnu koricu
  5. Poslužiti toplo, sa žlicom domaćeg pekmeza od šljiva 
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.