Riža na mlijeku je nešto što ili volite ili ne volite. Mi ju volimo pa smo pronašli kako ju učiniti još boljom. Naime, dodate li joj malo vanilije, muškatnog oraščića i domaćeg pekmeza, ovaj i inače sjajan desert, pretvara se u pravu deliciju.
Ono što također razlikuje ovu rižu na mlijeku od uobičajene jest to što je zapečena! Time dobiva jedan poseban okus i miris koji će vam se, nadamo se, svidjeti!
Pripremite ju za doručak sebi ili djeci prije škole, ali možete ju pripremiti i kao odličan popodnevni desert.
Ono što će nekima možda biti problem kod pripreme zapečene riže na mlijeku, jest to što priprema traje dosta dugo - čak 2 sata. No nadamo se da vas to neće obeshrabriti da ipak probate ovaj divni, kremasti desert!
Sastojci:
- 10 g maslaca
- 40 g šećera u prahu
- 80 g riže (okruglog zrna)
- 600 ml mlijeka
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 1 štapić vanilije, izvaditi sjemenke
- Prstohvat svježe naribanog muškatnog oraščića (ili 1/2 žličice praha)
- Domaći pekmez za posluživanje
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 150 stupnjeva
- Premazati vatrostalnu posudu (zapremnine 1 l) maslacem
- Pomiješati rižu, šećer, mlijeko, vrhnje za kuhanje, sjemenke vanilije, muškatni oraščić da se svi sastojci sjedine i prebaciti smjesu u namazanu vatrostalnu posudu
- Peći otprilike 2 sata, dok riža ne bude skuhana i mekana, a gornji sloj se ne pretvori u lijepu zlatnu koricu
- Poslužiti toplo, sa žlicom domaćeg pekmeza od šljiva