Najbolje ju je lagano zarezati po dužini i istrugati sadržaj. Aromatična je i kora koja se obično koristi sušena, a ako je stavite na pladanj među blagdanske kolače, biti će još mirisniji.
Vanilin kiflice, zvjezdice s pekmezom ili kekse možete "namirisati" domaćim aromatiziranim šećerom. Mahunu vanilije stavite u pola kilograma šećera i nakon dva ili tri tjedna spremna je za korištenje. Osim u bagdanske kolače, možete ga dodati u toplu čokoladu, čajeve ili kuhano vino.
Vaniliju upotrebljavajte i za pripremu slatkih umaka ili pudinga, stavite mahunu vanilije u pola litre mlijeka, pustite mlijeko da zavrije te nakon toga ostavite u mlijeku oko sat vremena prije nego što je izvadite.
Vanilija se koristi i u slanim jelima poput umaka od vrhnja i octa, koji se poslužuje uz teletinu.
Možete napraviti i domaći ekstrakt vanilije od 300 ml ruma ili votke i četiriju mahuna vanilije. Prerežete ih po dužini, stavite u staklenku i dodate alkohol. Zatvorite, protresite svakih nekoliko dana i nakon osam tjedana ekstrakt je spreman za upotrebu! Prema želji možete ga procijediti.
Uživajte!