Špajza 06. siječnja 2017.

Mahune vanilije za mirisni šećer i još puno toga

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Vanilija se najčešće upotrebljava za pripremu slastica, a najfinija aroma se skriva u crnim sjemenkama mahune.

Najbolje ju je lagano zarezati po dužini i istrugati sadržaj. Aromatična je i kora koja se obično koristi sušena, a ako je stavite na pladanj među blagdanske kolače, biti će još mirisniji. 

Vanilin kiflice, zvjezdice s pekmezom ili kekse možete "namirisati" domaćim aromatiziranim šećerom. Mahunu vanilije stavite u pola kilograma šećera i nakon dva ili tri tjedna spremna je za korištenje. Osim u bagdanske kolače, možete ga dodati u toplu čokoladu, čajeve ili kuhano vino. 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


Vaniliju upotrebljavajte i za pripremu slatkih umaka ili pudinga, stavite mahunu vanilije u pola litre mlijeka, pustite mlijeko da zavrije te nakon toga ostavite u mlijeku oko sat vremena prije nego što je izvadite. 

Vanilija se koristi i u slanim jelima poput umaka od vrhnja i octa, koji se poslužuje uz teletinu. 

Možete napraviti i domaći ekstrakt vanilije od 300 ml ruma ili votke i četiriju mahuna vanilije. Prerežete ih po dužini, stavite u staklenku i dodate alkohol. Zatvorite, protresite svakih nekoliko dana i nakon osam tjedana ekstrakt je spreman za upotrebu! Prema želji možete ga procijediti. 

Uživajte!
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.