Recepti 02. ožujka 2017.

Razveselite se kineskom prženom rižom s povrćem

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Jedan potpuni zaokret u pripremi riže, kojeg ćete obožavati!

Iako ne morate nužno koristiti štapiće da biste jeli ovako pripremljenu rižu, vjerujemo kako bi bilo zanimljivo barem probati i otputovati (barem u mislima) na drugi kraj svijeta!

Za ljubitelje riže, ovako pripremljena riža bit će prava poslastica. Povrće koje ćete staviti ne mora nužno biti ovo iz recepta, poslužite se onim što već imate kod kuće.

Također, i izbor mesa je na vama. Mi predlažemo piletinu, ali možete ubaciti i svinjetinu, ribu, račiće ili čak gljive! Sigurni smo kako zadovoljstvo ovim jelom neće izostati. Ono što bi svakako bilo dobro da imate za pripremu jest wok, no ako ga nemate, poslužit će i neka veća, malo dublja, željezna tava.

 | Author: 123rf foto: 123rf

Što vam je potrebno za pripremu pržene riže:

  • 2 luka, nasjeckana na kockice
  • 3 žlice ulja
  • 1 jaje, razmućeno
  • 1 žličica soja sosa
  • 1 žličica ulja od sezama
  • 220 g kuhane piletine
  • 2 mrkve, tanko narezane na kolutiće/kockice
  • 100 g smrznutog graška
  • 500 g skuhane riže, ohlađene
  • 4 mlada luka, nasjeckana
  • 2 žlice soja sosa

Priprema:

  1. Zagrijati žličicu ulja u woku pa dodati luk i pržiti ga 5 - 6 minuta, dok ne dobije zlatno smeđu boju pa ga izvaditi iz woka
  2. Pomiješati jaje sa žličicom soja sosa i žličicom sezamovog ulja i ostaviti sa strane
  3. Dodati žlicu ulja u wok i rasporediti ulje pomicanjem woka; uliti razmućena jaja i ispeći ih kao omlet, s jedne i druge strane i izvaditi iz woka pa natrgati vilicom na sitnije komadiće
  4. Dodati zadnju žličicu ulja u wok pa ubaciti meso, mrkvu, luk, grašak i kuhati 2 - 3 minute
  5. Potom ubaciti rižu, mladi luk i miješati da se sve sjedini - oko 2 minute
  6. Pomiješati sve s dvije žlice soja sosa i dodati pečena jaja pa sve izmiješati i pržiti još oko minutu
  7. Poslužite toplo i uživajte!
  8. Po želji, ispecite više jaja ili dodajte još koju žlicu soja sosa.

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.