Bogata dulce de leche krema, miris espressa i slojevi koji se savršeno stapaju ovaj tiramisu dokaz je da i od najboljega može - bolje. A naš recept je najbolji, isprobaj ga!
Klasični tiramisu jedan je od najpoznatijih talijanskih deserata, ali ova verzija ima poseban twist: umjesto likera i kakaa u glavnoj ulozi je dulce de leche, gusta, baršunasta karamela od mlijeka koja potječe iz Latinske Amerike. Spojena s mascarpone sirom i espressom, stvara desert koji je istodobno poznat i nov.
Desert koji postaje bolji s vremenom
Ono što dulce de leche tiramisu izdvaja od drugih tiramisua nije samo okus, nego i tekstura – svilenkasta krema, piškote koje upijaju taman dovoljnu količinu kave i lagani sloj gorkog kakaa koji zaokružuje slatkoću karamele.
Dulce de leche tiramisu ne zahtijeva korištenje pećnice ni neke posebne slastičarske vještine, a priprema traje manje od pola sata. U hladnjaku se dulce de leche tiramisu stegne, a okusi se povežu u savršenu ravnotežu gorkog, slatkog i kremastog. Recept je u nastavku...
Dulce de leche tiramisu
foto: Lucia Paula/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Dulce de leche tiramisu
30 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
Žumanjak
6
kom
Šećer
0,75
šalica
Mascarpone
1,50
šalica
Vrhnje za šlag
1,50
šalica
Dulce de leche
6
žlica
Sol
1
prstohvat
Piškote
250
g
Espresso
2
šalica
Kakao prah
0,50
šalica
Tamna čokolada
Postupak
Mikserom izmiksaj žumanjke i šećer dok smjesa ne postane glatka i svilenkasta. Treba se u tankom, ujednačenom mlazu slijevati s metlica. Dodaj mascarpone i ponovno izmiksaj dok ne dobiješ glatku, kremastu teksturu.
U drugoj zdjeli istuci vrhnje na visokoj brzini 1-2 minute, dok ne dobiješ čvrst šlag. Dodaj 4 žlice dulce de leche, ponovno kratko promiješaj i dodaj prstohvat soli po ukusu.
Lagano umiješaj šlag u smjesu od jaja i mascarponea. Ne pretjeruj s miješanjem, krema treba ostati prozračna i svilenkasta.
Pripremi posudu veličine 28×18 cm (može i 33×23). Na dno uz pomoć cjedila pospi tanak sloj kakaa, on će upiti višak tekućine iz kave i spriječiti da desert postane premekan.
Piškote kratko umači u espresso, po 3 sekunde sa svake strane. Posloži ih na dno posude, nanesi polovicu kreme, složi još jedan sloj piškota i završi ostatkom kreme.
Po pospi kakao i po želji dodaj naribanu tamnu čokoladu.
Dulce de leche tiramisu pokrij folijom i stavi u hladnjak. Ohladi ga najmanje 4 sata, a idealno 12-24 sata, kako bi se slojevi povezali i krema učvrstila.
Nareži tiramisu i posluži izravno iz hladnjaka. Po želji dodaj još malo kakaa ili čokoladnih strugotina po vrhu.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
521 kcal
26 %
MASTI
34,20 g
47 %
KOLESTEROL
0,22 g
0 %
UH
45,30 g
16 %
PROTEINI
7,20 g
14 %
Otkrij razne verzije tiramisua iz naše slatke arhive: