Ljubitelji slatkog doći će na svoje uz tiramisu brownies, novi slatki hit na društvenim mrežama. Donosimo odličan, provjeren recept!
Volimo tiramisu, a volimo i brownies! Pa zašto onda pripremati 2 deserta kad ih možemo spojiti u jedan - tiramisu brownies!
Sve divne arome tiramisu kreme (mascarpone, kakao, espresso, vanilija), ali i mekana i sočna tekstura i okusi koje donose brownies - spojeni su u ovom odličnom desertu koji je u posljednje vrijeme pravi hit na društvenim mrežama.
Osnova ovog deserta je odlična, mekan i sočan espresso brownie napravljen od instant espresso praha i tamne čokolade sa 70% kakaa. Kava odlično pojačava okus čokolade te dobivamo savršen spoj aroma ove dvije omiljene nam namirnice.
Tiramisu krema spaja kremasti mascarpone, tučeno slatko vrhnje te suptilne arome vanilije i espressa u kojima tako besramno uživamo. A za kraj - gorkasti tanki sloj kakao praha koji ovom desertu daje savršenu ravnotežu okusa.
Od ovih opisa rastu nam zazubice tako da se odmah bacamo na još jedan komad ovog divnog kolača, a u nastavku donosimo i odličan, provjeren recept za tiramisu brownies koji smo pronašli na blogu Kitchen by the sea.
Tiramisu brownies
foto: Kitchen by the sea/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Tiramisu brownies
60 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
10
porcija
SREDNJE
ESPRESSO BROWNIES
Sastojci
Maslac
250
g
Tamna čokolada sa 70% kakaa
400
g
Kakao prah
60
g
Oštro brašno
120
g
Jaje
5
kom
Smeđi šećer
140
g
Šećer
200
g
Sol
1
žličica
Ekstrakt vanilije
1
žlica
Espresso - instant prah
1
žlica
TIRAMISU KREMA
Sastojci
Mascarpone
250
g
Slatko vrhnje
250
ml
Šećer
50
g
Sol
0,25
žličica
Pasta od vanilije
1
žličica
Espresso - instant prah
1
žlica
ZA POSIPAVANJE
Sastojci
Kakao prah
3
žlica
Postupak
Pećnicu zagrij na 175 stupnjeva. Kalup dimenzija cca 23x33 cm obloži papirom za pečenje i stavi sa strane.
U maloj posudi za pripremanje umaka rastopi maslac na slaboj vatri.
Rastopljeni maslac makni s vatre i dodaj mu komadiće tamne čokolade. Ako toplina maslaca ne uspijeva potpuno rastopiti čokoladu, vrati posudu na vatru na 10-ak sekundi i miješaj dok se sva čokolada ne rastopi i ne dobiješ glatku, jednoličnu smjesu.
Mješavinu čokolade i maslaca stavi sa strane da se ohladi.
Prosij brašno, instant espresso prah i kakao prah u zdjelu za miksanje. Stavi sa strane.
U drugoj zdjeli za miksanje izmiksaj jaja, smeđi i bijeli šećer, sol i ekstrakt vanilije. Trebaš dobiti pjenastu, blijedu smjesu - miksanje treba trajati 4-5 minuta.
Silikonskom špatulom lagano umiješaj rastopljenu čokoladu i maslac u smjesu jaja, šećera, soli i vanilije.
Umiješaj i mješavinu brašna, kakao praha i instant espresso praha. Pazi da ne uništiš fine mjehuriće koji će tijesto učiniti mekim i prozračnim.
Tijesto ulij u pripremljeni kalup, zagladi površinu špatulom.
Peci oko 25 minuta, odnosno dok vrh brownieja ne počne lagano pucati i bude mekan na dodir.
Pusti da se brownie potpuno ohladi na rešetki prije nego što na njega staviš espresso kremu.
U velikoj zdjeli izmiksaj mascarpone i slatko vrhnje. Miksaj na srednjoj brzini dok se lijepo ne sjedini, 30 sekundi do 1 minutu.
Dodaj šećer, sol, pastu od vanilije i instant espresso prah. Miksaj dalje na srednjoj brzini dok se ne počnu stvarati mekani vrhovi, 1-2 minute.
Na ohlađeni brownie namaži espresso kremu, izravnaj špatulom.
Pomoću malog cjedila kolač jednolično pospi kakao prahom.
Nareži na komade i posluži dobro ohlađeno.
Tiramisu brownies možeš čuvati u hladnjaku, u dobro poklopljenoj posudi, do 4 dana. Možeš ih čuvati i u zamrzivaču do 2 mjeseca, no uvjeravamo te da to neće biti potrebno jer ćeš ih pojesti prvi dan, koliko su fini...