Uživaj u ukusnim tiramisu keksima koji kombiniraju kremastu teksturu i bogate okuse klasičnog tiramisua u praktičnoj formi keksa!
Tiramisu je klasik među talijanskim desertima, poznat po slojevitosti i bogatim okusima. Kombinira piškote namočene u kavi, mascarpone kremu i lagani sloj kakaa.
Dodaje se često i alkohol poput likera od kave, amaretta ili ruma. Blaga gorčina kave savršeno se slaže sa slatkoćom piškota i kremastošću sira, stvarajući neodoljivo sočan desert.
No zbog teksture tiramisu nije praktičan za piknike ili druženja na otvorenom. Ovim receptom dobivaš sve okuse tiramisua u praktičnom obliku keksa.
Mascarpone je mekani kremasti sir talijanskog porijekla s visokim udjelom masnoće, što mu daje bogat okus. Ako ti ne odgovara, možeš koristiti crème fraîche ili krem sir, ali ga omekšaj prije miješanja s vrhnjem i šećerom.
Kao zamjenu ekstrakta ruma, možeš koristiti marsala vino, liker od kave ili brandy, ali možda ćeš trebati povećati količinu zbog razlike u koncentraciji okusa. Ako želiš izbjeći alkohol, koristi bezalkoholne ekstrakte ili potpuno izostavi rum.
Ne gasi ekran dok kuham
Tiramisu keksi
15 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
15
porcija
SREDNJE
Sastojci
Brašno
2
šalica
Soda bikarbona
0,50
žličica
Prašak za pecivo
0,50
žličica
Sol
0,50
žličica
Espresso - instant prah
1
žličica
Smeđi šećer
0,50
šalica
Šećer
0,50
šalica
Maslac
0,50
šalica
Jaje
2
kom
Ekstrakt vanilije
1,50
žličica
Ekstrakt ruma
0,50
žličica
Mascarpone
240
g
Vrhnje za šlag
1
šalica
Šećer u prahu
1
šalica
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Kakao prah
Postupak
Zagrij pećnicu na 175°C.
Obloži dva pleha papirom za pečenje i ostavi ih sa strane.
U srednjoj zdjeli pomiješaj brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, sol i espresso instant prah. Ostavi sa strane.
U velikoj zdjeli izmiksaj smeđi šećer, bijeli šećer i maslac dok smjesa ne postane glatka.
Dodaj jaja, ekstrakt vanilije i ekstrakt ruma te miksaj dalje dok se sve ne sjedini, povremeno "stružući" stranice zdjele.
Umiješaj suhe sastojke dok se sve ne sjedini.
Žlicom za sladoled oblikuj kuglice tijesta i stavi ih na pripremljene plehove, ostavljajući razmak između keksa. Lagano pritisni kuglice da im poravnaš vrhove.
Peci u prethodno zagrijanoj pećnici 11-13 minuta, dok rubovi keksa ne postanu zlaćane boje. Potpuno ih ohladi.
Dok se keksi hlade, izmiksaj mascarpone i vrhnje za šlag, šećer u prahu i ekstrakt vanilije dok ne dobiješ čvrste vrhove.
Namaži glazuru na ohlađene kekse.
Po želji, pospi kekse kakaom u prahu i posluži.
Isprobaj i ove, malo drugačije, recepte s okusa tiramisua!