Jesi li znali da riječ tiramisu u doslovnom prijevodu s talijanskog jezika znači "podigni me"? Kava je jedan od sastojaka zaslužnih za ovaj naziv, a šuška se kako je tiramisu i odličan afrodizijak.
Tradicionalno se tiramisu priprema od svježih jaja, kremastog sira, kave i piškota, no danas imamo mnogo različitih inačica s jagodama, limunom ili čak bundevom.
Priprema tiramisua nije zahtjevna i ovaj popularan desert gotov je u tek nekoliko koraka, no u svakom koraku postoji nešto na što trebaš obratiti pažnju ako želiš napraviti desert vrijedan tradicije. Izdvojili smo savjete koji ti mogu pomoći stvoriti savršen tiramisu, te koje sastojke nikako ne smiješ preskočiti.
Piškote za tiramisu nemoj namakati
Iako volimo osjetiti intenzivan okus kave u desertu, piškote ipak ne bi trebalo namakati u kavi jer će se u protivnom raspasti i postati previše mekane. Dovoljno je da svaku piškotu jednostavno kratko uroniš u kavu i odmah izvadiš van.
Možda ti se na prvi pogled čini da je piškota upila premalo kave, no vjeruj procesu i vidjet ćeš da se kava i dalje osjeti, ali piškote zadržavaju oblik.
Alkohol za tiramisu možeš preskočiti
Iako se rijetko tko buni na koju kap alkohola u slasticama, neki ga jednostavno ne vole osjetiti i to je u redu. Tiramisu možeš napraviti i bez alkohola i okus mu neće biti puno drugačiji. Ipak, kakav god tiramisu napraviš, svojim gostima napomeni ima li u njemu alkohola ili ne.
Mascarpone je ključ dobrog tiramisua
Postoji nekoliko vrsta krem sira koje ljudi koriste za pripremu tiramisua, no za najbolji okus ipak je potrebno koristiti mascarpone. Iako se radi o siru koji je nešto skuplji, jednom kada ga okusiš u kombinaciji s kavom i piškotama, svaka kuna će se isplatiti.
Tiramisu nije gotov bez kakaa
Nakon su svi slojevi tiramisua posloženi, nikako nemoj zaboraviti na kakao. Pospi obilan sloj kakaa po površini deserta i za to koristi malo sito kako bi se razbile moguće grudice.
Grudice kakaa na kolaču neće izgledati lijepo, a narušit će i ravnomjerno raspoređene okuse. Ako nemaš kakao, poslužit će i naribana tamna čokolada.
Tiramisu treba odstajati u hladnjaku
Jednom kada je tiramisu posut kakaom, bilo bi ga šteta odmah krenuti jesti. Tiramisu bi trebao odstajati najmanje nekoliko sati u hladnjaku kako bi se proželi svi okusi.
Najbolje bi bilo kada bi desert u hladnjaku ostao cijelu noć. Dobro rashlađen tiramisu je najbolji tiramisu, a s time će se složiti svi!