Špajza 04. svibnja 2022.

Trikovi za savršeno kremast tiramisu

Trikovi za pripremu savršenog tiramisua foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Jedan od najomiljenijih talijanskih deserata možda nije zahtjevan za pripremu, ali postoje trikovi koji će osigurati savršeno kremast zalogaj

Jesi li znali da riječ tiramisu u direktnom prijevodu s talijanskog jezika znači podigni me? Kava je jedan od sastojaka zaslužnih za ovaj naziv, a šuška se kako je tiramisu i odličan afrodizijak. Tradicionalno se tiramisu priprema od svježih jaja, kremastog sira, kave i piškota, no danas imamo mnogo različitih inačica s jagodama, limunom ili čak bundevom

Priprema tiramisua nije zahtjevna i ide u tek nekoliko koraka, no u svakom koraku postoji nešto na što trebaš obratiti pažnju ako želiš napraviti desert vrijedan tradicije. Izdvojili smo savjete koji ti mogu pomoći stvoriti savršen tiramisu, te koje sastojke nikako ne smiješ preskočiti.
 

Možda vas zanima... Čokoladni tiramisu desert je iz snova Špajza
 

Piškote za tiramisu nemoj namakati

Iako volimo osjetiti intenzivan okus kave u desertu, piškote ipak ne bi trebala namakati u kavi jer će se u protivnom raspasti i postati previše mekane. Dovoljno je da svaku piškotu jednostavno uroniš u kavu i odmah izvadiš van. Možda ti se na prvi pogled čini da je piškota upila premalo kave, no vjeruj procesu i vidjet ćeš da se kava i dalje osjeti, ali piškote zadržavaju oblik.
 

 | Author: SHUTTERSTOCK Piškote samo brzinski umoči u kavu, nemoj ih namakati foto: SHUTTERSTOCK
 

Alkohol za tiramisu možeš preskočiti

Iako se rijetko tko buni na koju kap alkohola u slasticama, neki ga jednostavno ne vole osjetiti i to je u redu. Tiramisu možeš napraviti bez alkohola i okus mu neće biti puno drugačiji. Ipak, kakav god tiramisu napraviš, svojim gostima napomeni ima li u njemu alkohola ili ne.

Mascarpone je ključ dobrog tiramisua

Postoji nekoliko vrsta krem sira koje ljudi koriste za pripremu tiramisua, no za najbolji okus ipak je potrebno koristiti mascarpone. Iako se radi o siru koji je nešto skuplji, jednom kada ga okusiš u kombinaciji s kavom i piškotama, svaka kuna će se isplatiti. 
 

Možda vas zanima... Upoznaj matchamisu, trendovsku verziju tiramisua! Recepti
 

Tiramisu nije gotov bez kakaa

Nakon su svi slojevi tiramisua posloženi, nikako nemoj zaboraviti na kakao. Posipaj obilan sloj kakaa po površini deserta i za to koristi malo sito kako bi se razbile sve moguće grudice. Grudice kakaa na kolaču neće izgledati lijepo, a narušit će i ravnomjerno raspoređene okuse. Ako nemaš kakao, poslužit će i naribana tamna čokolada
 

 | Author: SHUTTERSTOCK Kakao je neizostavan sastojak tradicionalnog tiramisua foto: SHUTTERSTOCK
 

Tiramisu treba odstajati u hladnjaku

Jednom kada ste tiramisu posipali kakaom, bilo bi ga šteta odmah krenuti jesti. Tiramisu bi trebao odstajati najmanje nekoliko sati u hladnjaku kako bi se proželi svi okusi. Najbolje bi bilo kada bi desert u hladnjaku ostao cijelu noć. Hladan tiramisu je najbolji tiramisu, a s time će se složiti svi!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.