Tiramisu je jedan od najpoznatijih talijanskih deserata, a naziv "tiramisu" doslovno znači "podigni me", što upućuje na njegovu energizirajuću moć, zahvaljujući sastojku poput kave. Iako priprema nije zahtjevna, postoje trikovi koji mogu osigurati savršen rezultat.
Za dobar tiramisu biraj kvalitetne sastojke
1. Pravilno namakanje piškota
Piškote treba samo kratko umočiti u kavu, ne duže od sekunde, kako bi zadržale svoj oblik i ne bi postale gnjecave. Predugo namakanje može uzrokovati raspadanje piškota.
2. Korištenje kvalitetnog mascarponea
Za bogat okus i kremastu teksturu, preporučuje se korištenje mascarpone sira. Iako je skuplji, kvaliteta koju pruža opravdava cijenu.
3. Posipanje kakaom
Nakon slaganja slojeva, obilno pospi površinu deserta kakaom u prahu, koristeći cjedilo da se izbjegne stvaranje grudica. Alternativno, možeš koristiti naribanu tamnu čokoladu.
Priprema tiramisua
4. Tiramisu treba dobro ohladiti prije posluživanja
Nakon što završiš sa slaganjem tiramisua, ostavi tiramisu u hladnjaku najmanje nekoliko sati, a idealno preko noći. Tako će se svi okusi tiramisua dobro prožeti, a ovaj slavni desert postići će svoju punu aromu.
Ako ćeš slijediti ove savjete, svaki put napravit ćeš tiramisu koji će impresionirati svojim okusom i izgledom.
Imamo i ove, malo drugačije, recepte za tiramisu: