Špajza 21. travnja 2024.

Kako izbjeći česte pogreške u pripremi brownieja

brownies
Savršeni brownies
foto: Luis Valdez/Unsplash
Zaobiđi male zamke i pripremi brownieje svog života...

Čini se suvišno ponavljati da priprema slastica podrazumijeva strogo praćenje recepata, strpljenje i osobitu pažljivost. To vrijedi čak i kada su u pitanju brownies, čija priprema naizgled nije zahtjevna. Da ispuniš vlastita očekivanja, i razveseliš sve u kućanstvu, pokušaj zapamtiti neka pravila i savjete i izbjeći banalne pogreške.

 

Možda vas zanima... Predobar brownie napravi od samo 3 sastojka! Recepti

Korištenje hladnih sastojaka

Hladni sastojci su veliki problem kad je u pitanju priprema slastica - osobito jaja. Ako želiš da konačan rezultat bude zadovoljavajuć, izvadi jaja, maslac i sve ostale sastojke iz hladnjaka ili hladne smočnice barem pola sata prije no što planiraš krenuti s pripremom.

Neprikladna posuda za pečenje

Uglavnom se u receptima za brownies spominju dublje četvrtaste posude dimenzija 20x20 cm. Ako nemaš odgovarajuću posudu, obavezno prilagodi količinu sastojaka i/ili vrijeme pečenja.

Ako upotrijebiš premalu posudu, brownieji bi mogli iscuriti ili ostati sirovi. S druge strane, zbog prevelike će se posude ispeći ranije no što piše u receptu, a vrlo vjerojatno će biti i tanašni i neugledni.

 | Author: Arantxa Aniorte/Unsplash Brownies foto: Arantxa Aniorte/Unsplash

Problemi s čokoladom

Kad je čokolada u pitanju, uputno je koristiti kvalitetnu čokoladu s postotkom kakaa koji je naveden u samom receptu. Ako upotrijebiš mliječnu čokoladu umjesto tamne, a ne prilagodiš količinu šećera - vrlo je vjerojatno da će brownieji biti poprilično (pre)slatki. I obrnuto.

Druga bitna stavka je topljenje čokolade. Ako ne želiš gubiti vrijeme na topljenje čokolade na pari, i odlučiš je ubaciti u mikrovalnu, budi pažljiva s vremenskim intervalima. Nemoj je predugo držati u mikrovalnoj jer lako gori; radije je izvadi nekoliko puta, provjeri stanje i promiješaj.

I na kraju, nikako nemoj umiješati vruću čokoladu u umućena jaja. Pričekaj da se malo ohladi kako tvoj brownie ne bi postao neupotrebljiva kajgana.

 | Author: Shutterstock Priprema brownieja foto: Shutterstock

Pretjerano miješanje

Nikako nemoj maltretirati smjesu za brownieje! Možda zvuči smiješno, ali ako je previše miješaš - promijenit ćeš joj teksturu.

Mikser iskoristi za miksanje jaja sa šećerom, a za sjedinjavanje smjese s brašnom upotrijebi drvenu žlicu ili špatulu. Miješaj dok se sastojci ne sjedine, ni minutu više.

Oslanjanje na trik s čačkalicom

Ne trebamo ni spominjati da valja dobro zagrijati pećnicu (prema uputama u receptu). Ipak, vrijedi upozoriti da su brownieji iznimka kad je u pitanju provjeravanje stanja čačkalicom.

Većina biskvita je gotova u trenutku kad na čačkalici više nema mrvica. Ako se to dogodi s browniejima, vrlo su se vjerojatno već presušili. Cilj je da budu mekani, gotovo kremasti iznutra, što znači da bi na čačkalici ipak trebala ostati poneka mokra mrvica.

Brownies | Author: SHUTTERSTOCK Brownies foto: SHUTTERSTOCK

Nestrpljenje

Ova posljednja stavka krivac  je za mnoge neuspjehe u kuhinji. Koliko god teško bilo, brownieje ne bi trebala ni pogledati prije no što se ohlade. Osim što ćeš ohlađene brownieje moći lakše i urednije narezati, sat vremena stajanja nakon pečenja učinit će čudo kad je u pitanju okus.

I nikako nemoj zaboraviti na najboljeg prijatelja čokolade - prstohvat soli.

Imamo odlične recepte za brownies...

kolač od mrkve, brownies Možda vas zanima... Od samo 5 sastojaka napravi sočne brownies od mrkve Recepti Brownies s glazurom od kave Možda vas zanima... Brownies za najveće obožavatelje kave Recepti brownies s avokadom Možda vas zanima... Brownies s avokadom - za prste polizati! Recepti Brownie Možda vas zanima... Još brži i bolji brownieji iz tavice Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.