Recepti 15. veljače 2024.

Tiramisu torta za zaista posebne prilike

tiramisu torta
Tiramisu torta foto: Serghei Savchuic/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Ova sjajna verzija talijanskog klasika, tiramisu torta, savršena je za rođendane i velika obiteljska druženja!

Obožavatelji tiramisua bit će oduševljeni ovim jednostavnim receptom za tortu. Tiramisu torta sastoji se od pahuljastog biskvita namočenog u kavu, 2 vrlo jednostavne kreme koje će biti začas gotove i nezaobilaznih piškota.

Preporučujemo da tiramisu tortu napraviš dan ranije, kako bi se kreme lijepo stisnule, a biskviti natopili kavom i postali još mekši i sočniji. 

 

čokoladne čašice Možda vas zanima... Tiramisu čašice su desert za posebne prilike! Recepti

 

Pri pečenju biskvita i izradi krema bitno je da mlijeko, jaja i maslac budu sobne temperature, zbog čega ih trebaš izvaditi iz hladnjaka 30 minuta prije nego što kreneš s izradom torte. Proces miksanja će biti brži i sastojci će se puno bolje povezati!

 | Author: Serghei Savchuic/Unsplash Cijelu tortu obloži piškotama i pospi je kakaom! foto: Serghei Savchuic/Unsplash

Tiramisu torta

Sastojci - za biskvit:

  • 350 g kristal šećera
  • 350 g maslaca
  • 6 jaja
  • 350 g bijelog brašna
  • 2-3 čajne žlice mlijeka
  • instant kava
  • 250 g kipuće vode
  • 30 g šećera
  • 2 jušne žlice instant kave

Sastojci - za mascarpone kremu:

  • 250 g maslaca 
  • 320 g mascarponea 
  • 250 g šećera u prahu
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 4 žlice kakaa u prahu
  • piškote i kakao u prahu za dekoraciju

 

Tiramisu s jagodama Možda vas zanima... Tiramisu s jagodama – desert koji svi volimo Recepti


Postupak:

  1. Zagrij na 160 stupnjeva i namasti 2 kalupa promjera 20 cm. 
  2. U zdjeli miksaj maslac sobne temperature dok ne omekša. Dodaj šećer i miksaj dok ne postaje pjenasto. 
  3. U drugoj posudi umuti jaja s vilicom i dodaj vaniliju. Postupno jaja dodaj u maslac i nastavi miksati. 
  4. Naizmjence dodaj brašno i mlijeko, počevši s brašnom, i miješaj špatulom. Nemojte premiješati kako biskvit ne bi bio prenabijen nakon pečenja. 
  5. Podijeli smjesu u pripremljene kalupe i peci 25-30 minuta. Kada čačkalicu zabodeš u sredinu biskvita, mora izaći čista. Dok se biskvit hladi pripremi kremu.
  6. U maloj posudici pomiješaj instant kavu sa zakuhanom vodom i šećerom. Ostavi sa strane da se ohladi.
  7. Izmiksaj maslac i mascarpone dok ne dobiješ ujednačenu smjesu, oko 2 minute. Dodaj vaniliju, a zatim postepeno dodaj šećer u prahu. Nastavi miksati još nekoliko minuta, dok smjesa ne postane pjenasta. Krema je spremna, ali ako želiš, možeš napraviti dodatan korak.
  8. Smjesu podijeli u 2 dijela, u jedan dio dodaj kakao u prahu i izmiksaj. Ovako ćeš uz malu preinaku dobiti dvije kreme.
  9. Kad se biskviti ohlade, namoči oba prethodno pripremljenom kavom. Biskvit premaži kremom od vanilije, na to dodaj drugi biskvit i sve premaži ga kremom od kakaa. 
  10. Cijelu tortu obloži piškotama, a vrh torte pospi kakaom.

 

tiramisu Možda vas zanima... Kod kuće napravi piškote za najbolji tiramisu! Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:13 16. Veljača 2024.

    prekrasna torta