gastro postao
Ova sjajna verzija talijanskog klasika, tiramisu torta, savršena je za rođendane i velika obiteljska druženja!
Obožavatelji tiramisua bit će oduševljeni ovim jednostavnim receptom za tortu. Tiramisu torta sastoji se od pahuljastog biskvita namočenog u kavu, 2 vrlo jednostavne kreme koje će biti začas gotove i nezaobilaznih piškota.
Preporučujemo da tiramisu tortu napraviš dan ranije, kako bi se kreme lijepo stisnule, a biskviti natopili kavom i postali još mekši i sočniji.
Pri pečenju biskvita i izradi krema bitno je da mlijeko, jaja i maslac budu sobne temperature, zbog čega ih trebaš izvaditi iz hladnjaka 30 minuta prije nego što kreneš s izradom torte. Proces miksanja će biti brži i sastojci će se puno bolje povezati!
Tiramisu torta
Sastojci - za biskvit:
- 350 g kristal šećera
- 350 g maslaca
- 6 jaja
- 350 g bijelog brašna
- 2-3 čajne žlice mlijeka
- instant kava
- 250 g kipuće vode
- 30 g šećera
- 2 jušne žlice instant kave
Sastojci - za mascarpone kremu:
- 250 g maslaca
- 320 g mascarponea
- 250 g šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 4 žlice kakaa u prahu
- piškote i kakao u prahu za dekoraciju
Postupak:
- Zagrij na 160 stupnjeva i namasti 2 kalupa promjera 20 cm.
- U zdjeli miksaj maslac sobne temperature dok ne omekša. Dodaj šećer i miksaj dok ne postaje pjenasto.
- U drugoj posudi umuti jaja s vilicom i dodaj vaniliju. Postupno jaja dodaj u maslac i nastavi miksati.
- Naizmjence dodaj brašno i mlijeko, počevši s brašnom, i miješaj špatulom. Nemojte premiješati kako biskvit ne bi bio prenabijen nakon pečenja.
- Podijeli smjesu u pripremljene kalupe i peci 25-30 minuta. Kada čačkalicu zabodeš u sredinu biskvita, mora izaći čista. Dok se biskvit hladi pripremi kremu.
- U maloj posudici pomiješaj instant kavu sa zakuhanom vodom i šećerom. Ostavi sa strane da se ohladi.
- Izmiksaj maslac i mascarpone dok ne dobiješ ujednačenu smjesu, oko 2 minute. Dodaj vaniliju, a zatim postepeno dodaj šećer u prahu. Nastavi miksati još nekoliko minuta, dok smjesa ne postane pjenasta. Krema je spremna, ali ako želiš, možeš napraviti dodatan korak.
- Smjesu podijeli u 2 dijela, u jedan dio dodaj kakao u prahu i izmiksaj. Ovako ćeš uz malu preinaku dobiti dvije kreme.
- Kad se biskviti ohlade, namoči oba prethodno pripremljenom kavom. Biskvit premaži kremom od vanilije, na to dodaj drugi biskvit i sve premaži ga kremom od kakaa.
- Cijelu tortu obloži piškotama, a vrh torte pospi kakaom.