gastro postao
Čokoladne čašice su tajna najboljeg tiramisua bez jaja...
Brzinski tiramisu u čaši bez jaja je već dobro poznat, ali ovaj desert možeš lako podići na još višu razinu. Pripremi čokoladne čašice, napuni ih laganom kremom od mascarponea i slatkog vrhnja i piškotama namočenima u kavu s rumom. Postupak je zaista jednostavno, samo imaj na umu da se čašice trebaju hladiti sat vremena prije punjenja.
Sastojci su dostatni za pripremu otprilike 8 čokoladnih čašica, ovisno o veličini papirnatih čašica koje su ti na raspolaganju. Upravo će papirnate čaše poslužiti kao odličan kalup. U slast!
Tiramisu u čokoladnim čašicama
Sastojci - za čokoladne čašice:
- 350 g tamne čokolade
- prstohvat soli
Sastojci - za kremu:
- 450 g mascarponea
- 500 ml slatkog vrhnja
- 100 g šećera
- 15 piškota
- 250 ml kave
- 1 žlica ruma
- 2 žlice kakaa u prahu
Postupak:
- Čokoladu posoli i rastopi je na pari. Pripazi kako nijedna kapljica vode ne bi završila u posudi.
- Pripremi 6 papirnatih čaša od 2 dl, koje će poslužiti kao kalup. Napuni čašice s otprilike dvije žlice čokolade i brzo ih okreći kako bi čokolada obložila sve površine. Okreni ih da višak iscuri pa ih postavi na rešetku i pričekaj da se čokolada dobro stisne. Ponovi postupak još jednom, kako bi čašica bila deblja pa ih stavi u hladnjak.
- Dok se čašice hlade, skuhaj kavu i pripremi kremu. Za kremu najprije izmiksaj slatko vrhnje sa šećerom u šlag pa lagano umiješaj mascarpone drvenom žlicom ili špatulom. Premjesti kremu u slastičarsku vrećicu.
- Kad se čašice dobro stisnu, oguli papirnatu čašicu i postavi ih na ravnu površinu.
- Napuni svaku čašicu s malo kreme, a zatim komadima piškota umočenima u kavu s rumom. Ponavljaj postupak dok ne napuniš sve čašice do vrhnja.
- Pospi čokoladom, rasporedi ih u veću posudu s poklopcem i čuvaj ih u hladnjaku. Pospi ih kakaom netom prije posluživanja!