Slatka karamel krema idealno se uklapa u nebrojeno mnogo slastica te je odličan način za iskoristiti slobodno popodne. Naime, ova se krema priprema i do nekoliko sati, ali isto tako daje savršene rezultate koji će vas osvojiti već na prvu.
Naravno, postoji i jednostavniji način pripreme koji uključuje prokuhavanje kondenziranog mlijeka dok se ono ne pretvori u neodoljivu slatku kremu. Kako je kondenzirano mlijeko još uvijek poprilično velika nepoznanica na našem tržištu, mi smo se okrenuli onoj kompliciranijoj, "od a do ž" metodi.
Prije same pripreme valja spomenuti kako je najbolja solucija priprema veće količine kremastog karamela upravo zato što se izvrsno slaže s čitavim nizom različitih slastica: Dodati ga možete palačinkama, kremama za kolače i torte, desertima u čaši ili keksićima.
Za jednu staklenku dulce de leche karamela bit će vam potrebna jedna litra mlijeka, 200 g šećera, prstohvat soli, mahuna vanilije i prstohvat sode bikarbone.
Najprije je potrebno sve navedene sastojke osim sode bikarbone prebaciti u posudu za kuhanje pa ih dobro promiješati. Kuhajte dok se šećer ne rastopi, a onda maknite s vatre i dodajte sodu bikarbonu. Dobro pomiješajte sve sastojke i vratite na srednju vatru. Pustite da umak lagano krčka oko sat i pol do dva sata.
Kada krema poprimi željenu boju, maknite je s vatre i pustite da se ohladi. Ohlađenu spremite u staklenku i držite u hladnjaku.