gastro postao
Divan spoj omiljenih namirnica rezultirat će finom, neobičnom pitom izvanrednih okusa
Kada spojite orahe i karamel gotovo ništa ne može poći po krivu. Slatka karamela, hrskavi orasi posebnog okusa koji toliko volimo u nebrojeno mnogo slastica i fino domaće prhko tijesto idealno će se spojiti u neodoljiv desert kojeg ćete instantno zavoljeti.
Kod pripreme karamela pazite da šećer ne zagori, a ipak dobije lijepu zlatnu boju, a kod pripreme prhkog tijesta mijesite brzo kako bi se svi sastojci povezali na upravo savršen način.
Potrebno vam je:
- 170 g brašna
- 180 g maslaca
- 250 g šećera
- 200 ml slatkog vrhnja
- 200 g oraha
- Hladna voda
Priprema:
- Pomiješajte brašno, 80 g maslaca sobne temperature i 50 g šećera.
- Dodajte hladnu vodu pa zamijesite tijesto.
- Spremite ga u hladnjak i pustite da se odmori.
- Za to vrijeme pripremite nadjev tako da pomiješate šećer s 3 žlice hladne vode i kuhate na laganoj vatri.
- Kuhajte dok se šećer ne rastopi i poprimi lijepu, zlatnu boju.
- Maknite s vatre i dodajte omekšali maslac.
- Miješajte dok se ne rastopi, a zatim dodajte slatko vrhnje sobne temperature.
- Vratite na laganu vatru, kratko miješajte, pustite da umak postane gust, a zatim maknite s vatre i dodajte orahe.
- Kada tijesto postane nešto čvršće, izvadite ga iz hladnjaka i razvaljajte.
- Prebacite ga u kalup, izbodite vilicom pa ga najprije pecite desetak minuta na slijepo.
- Lagano ohladite, dodajte karamel s orasima i vratite u pećnicu na dodatnih deset minuta.
- Ohladite i poslužite.
Dobar tek!