Kolumne 02. ožujka 2017.

Preokrenuti kolač s jabukama

foto: Nikolina Koren
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovaj preokrenuti kolač s jabukama je vrlo jednostavan, a prekrasno mirišljav. Naime, rum, cimet i jabuke - savršen su spoj...

Preokrenuti kolač ispunit će vašu kuću mirisom i toplinom, a uz komad finog kolača odlično ide i čaj koji bi nas trebao ugrijati dok su vani još niske temperature.

Odaberite kalup od 26 cm s neodvojivim dnom, kako vam karamel ne bi curio. Ukoliko nemate takav kalup (kao ni ja) običan kalup za tortu dobro obložite papirom za pečenje skroz do gore.

 | Author: Nikolina Koren foto: Nikolina Koren

Sastojci:

*za kalup od 26 cm

  • 3 jabuke
  • 2 žlice soka od limuna
  • 4 žlice maslaca
  • 120 g smeđeg šećera
  • 1 žlica vode

Biskvit:

  • 200 g brašna
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 170 g maslaca
  • 3 jaja
  • 180 g šećera
  • pola žličice cimeta
  • 1 žlica ruma

 | Author: Nikolina Koren foto: Nikolina Koren

Priprema:

  1. Ostavite maslac da omekša na sobnoj temperaturi.
  2. Izradite jaja sa šećerom, dodajte maslac i rum te i dalje miksajte.
  3. Dodajte brašno, prašak za pecivo i cimet te lagano izmiješajte da se sastojci sjedine.
  4. Jabuke ogulite te narežite na tanje šnite, te ih pokapajte s limunovim sokom kako ne bi potamnile.
  5. Za izradu karamela odaberite posudu s debljim dnom. Maslac, smeđi šećer i žlicu vode lagano pomiješajte te stavite na laganu vatru uz stalno miješanje. Kada zavri i dalje miješajte par minuta dok ne dobije zlatno žutu boju.
  6. U kalup s neodvojivim dnom (premažite ga maslacem i lagano posipajte brašnom) ili u običan kalup obložen papirom za pečenje ulijte karamel i rasporedite ga po dnu.
  7. Poslažite jabuke, te na njih rasporedite smjesu za biskvit.
  8. U prethodno zagrijanu pećnicu stavite peći kolač na 180 stupnjeva otp. 40 – 50 min. Treba biti rumen. Svakako provjerite čačkalicom ili malim nožićem je li kolač pečen.
  9. Kada je gotov ostavite ga još par minuta u kalupu, te stavite tanjur gore i pažljivo preokrenite (kako se ne bi opekli i kako bi kolač ostao čitav).

U slast!

 

Nikolinine novitete možete pratiti na njenom blogu U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.