Preokrenuti kolač ispunit će vašu kuću mirisom i toplinom, a uz komad finog kolača odlično ide i čaj koji bi nas trebao ugrijati dok su vani još niske temperature.
Odaberite kalup od 26 cm s neodvojivim dnom, kako vam karamel ne bi curio. Ukoliko nemate takav kalup (kao ni ja) običan kalup za tortu dobro obložite papirom za pečenje skroz do gore.
Sastojci:
*za kalup od 26 cm
- 3 jabuke
- 2 žlice soka od limuna
- 4 žlice maslaca
- 120 g smeđeg šećera
- 1 žlica vode
Biskvit:
- 200 g brašna
- 1 žlica praška za pecivo
- 170 g maslaca
- 3 jaja
- 180 g šećera
- pola žličice cimeta
- 1 žlica ruma
Priprema:
- Ostavite maslac da omekša na sobnoj temperaturi.
- Izradite jaja sa šećerom, dodajte maslac i rum te i dalje miksajte.
- Dodajte brašno, prašak za pecivo i cimet te lagano izmiješajte da se sastojci sjedine.
- Jabuke ogulite te narežite na tanje šnite, te ih pokapajte s limunovim sokom kako ne bi potamnile.
- Za izradu karamela odaberite posudu s debljim dnom. Maslac, smeđi šećer i žlicu vode lagano pomiješajte te stavite na laganu vatru uz stalno miješanje. Kada zavri i dalje miješajte par minuta dok ne dobije zlatno žutu boju.
- U kalup s neodvojivim dnom (premažite ga maslacem i lagano posipajte brašnom) ili u običan kalup obložen papirom za pečenje ulijte karamel i rasporedite ga po dnu.
- Poslažite jabuke, te na njih rasporedite smjesu za biskvit.
- U prethodno zagrijanu pećnicu stavite peći kolač na 180 stupnjeva otp. 40 – 50 min. Treba biti rumen. Svakako provjerite čačkalicom ili malim nožićem je li kolač pečen.
- Kada je gotov ostavite ga još par minuta u kalupu, te stavite tanjur gore i pažljivo preokrenite (kako se ne bi opekli i kako bi kolač ostao čitav).
U slast!
Nikolinine novitete možete pratiti na njenom blogu U slast!