Palačinke kojima ćete oduševiti ukućane, ali i iznenadne goste. Ove palačinke rade se tako, da ih, kada su pečene i sljubljene s umakom, polijete konjakom ili brendijem i kratko flambirate!
Vjerujemo kako će ovakva priprema biti pravi doživljaj, a možete ih napraviti i za Valentinovo (koje je pred vratima) pa time oduševiti bolju polovicu.
Ono što je tipično kod suzette palačinki, jest da se rade s umakom od naranče i flambiraju s nekim alkoholnim pićem (kod suzette palačinki često se koristi i Grand Marnier), a uglavnom se motaju u trokute, ne u uobičajene rolice i nisu punjene već su samo okupane pripremljenim umakom.
Sastojci:
- za palačinke:
- 125 g glatkog brašna
- 1 jaje
- 250 - 300 ml mlijeka
- Prstohvat soli
- za umak:
- 200 g šećera u prahu
- 200 ml hladne vode
- 1 mahuna vanilije
- 40 - 50 ml brendija
- 3 naranče, oguljene i narezane na kriške (sačuvati sok koji iscuri dok ih režete)
- Maslac
- Šlag za posluživanje
Priprema:
- Pripremiti smjesu za palačinke i ispeći ih kao što inače pečete palačinke; staviti ih na tanjur i ostaviti na sobnoj temperaturi dok pripremate umak (bit će ih oko 8)
- U posudu za kuhanje stavite šećer, mahunu vanilije (očistiti sjemenke te staviti i njih) i vodu te grijati na najmanjoj vatri dok se šećer ne rastopi
- Pojačati temperaturu i pustiti da zakuha i kuhati dok šećer ne dobije lijepu zlatnu boju; maknuti s vatre pa brzo umiješati 30 ml brendija, sok od naranče i maslac te vratiti na najmanju vatru da se svi sastojci sjedine i rastope; ubaciti kriške naranče kada je umak dovoljno gust i maknuti s vatre
- Palačinke složiti u trokute i u zagrijanu tavu uliti pripremljeni umak i na njega poslagati palačinke; ostaviti nekoliko minuta da palačinke upiju umak pa maknuti s vatre, uliti 10 - 20 ml brendija u tavu s palačinkama i pažljivo dugačkom šibicom zapaliti brendi te rukom malo protresti tavu da se brendi prelije preko svih palačinki
- Poslužiti toplo s malo šlaga ili sladoleda