Špajza 24. veljače 2017.

Vatrene suzette palačinke s karamelom

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Neka ovaj vikend budee vatren! Napravite flambirane palačinke!

Palačinke kojima ćete oduševiti ukućane, ali i iznenadne goste. Ove palačinke rade se tako, da ih, kada su pečene i sljubljene s umakom, polijete konjakom ili brendijem i kratko flambirate!

Vjerujemo kako će ovakva priprema biti pravi doživljaj, a možete ih napraviti i za Valentinovo (koje je pred vratima) pa time oduševiti bolju polovicu.

Ono što je tipično kod suzette palačinki, jest da se rade s umakom od naranče i flambiraju s nekim alkoholnim pićem (kod suzette palačinki često se koristi i Grand Marnier), a uglavnom se motaju u trokute, ne u uobičajene rolice i nisu punjene već su samo okupane pripremljenim umakom. 

Sastojci:

  • za palačinke:
  • 125 g glatkog brašna
  • 1 jaje
  • 250 - 300 ml mlijeka
  • Prstohvat soli
  • za umak:
  • 200 g šećera u prahu
  • 200 ml hladne vode
  • 1 mahuna vanilije
  • 40 - 50 ml brendija
  • 3 naranče, oguljene i narezane na kriške (sačuvati sok koji iscuri dok ih režete)
  • Maslac
  • Šlag za posluživanje

Priprema:

  1.  Pripremiti smjesu za palačinke i ispeći ih kao što inače pečete palačinke; staviti ih na tanjur i ostaviti na sobnoj temperaturi dok pripremate umak (bit će ih oko 8)
  2. U posudu za kuhanje stavite šećer, mahunu vanilije (očistiti sjemenke te staviti i njih) i vodu te grijati na najmanjoj vatri dok se šećer ne rastopi
  3. Pojačati temperaturu i pustiti da zakuha i kuhati dok šećer ne dobije lijepu zlatnu boju; maknuti s vatre pa brzo umiješati 30 ml brendija, sok od naranče i maslac te vratiti na najmanju vatru da se svi sastojci sjedine i rastope; ubaciti kriške naranče kada je umak dovoljno gust i maknuti s vatre
  4. Palačinke složiti u trokute i u zagrijanu tavu uliti pripremljeni umak i na njega poslagati palačinke; ostaviti nekoliko minuta da palačinke upiju umak pa maknuti s vatre, uliti 10 - 20 ml brendija u tavu s palačinkama i pažljivo dugačkom šibicom zapaliti brendi te rukom malo protresti tavu da se brendi prelije preko svih palačinki
  5. Poslužiti toplo s malo šlaga ili sladoleda
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.