Ciabatta
Talijanski bijeli kruh koji se priprema uz dodatak maslinovog ulja
Vrijeme pripreme: do 180 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 394
Potrebno vam je
- 450 g pšenično brašno, bijelo
- 2 mala žlica suhi kvasac
- 2 mala žlica ulje maslinovo
- 1 mala žlica sol
- 3.60 dl voda
Priprema
- Predtijesto napravimo dan prije nego što ćemo započeti s pečenjem kruha. U zdjelu stavimo brašno, kvasac i 1 dcl mlake vode. Nekoliko minuta dobro miješamo dok se smjesa ne oblikuje u kuglu. Stavimo je u lagano nauljenu zdjelu i ostavimo preko noći na toplom.
- Sljedećeg dana napravimo tijesto tako da pomiješamo brašno, kvasac, ulje, sol i 3,6 dcl mlake vode.
- Nakon što se tijesto spoji, dodamo predtijesto i mijesimo dok smjesa ne postane ljepljiva. Tijesto stavimo u lagano nauljenu zdjelu. Nekoliko puta ga okrenemo unutar zdjele kako bismo ga nauljili, a zatim ostavimo na toplom oko 2 sata.
- Pećnicu zagrijemo na 220°C.
- Tijesto mijesimo 10 minuta dok ne postane glatko i elastično. Oblikujemo ga u oblik šlapice i stavimo u nauljen lim za pečenje.
- Pečemo 10 minuta pa smanjimo temperaturu na 190 °C. Pečemo još 30 minuta pa ostavimo da se hladi na rešetki.
Izvor 'Kuhinje svijeta - Talijanska kuharica'
#kruh
#pogača
#Italija
#zima
#pečenje
#vegetarijanska prehrana
#doručak
#niskokaloricna prehrana
#ručak
#večera
#jesen
#ljeto
#proljeće
#prilog
#predjelo