gastro postao
Talijanski bijeli kruh koji se priprema uz dodatak maslinovog ulja
Vrijeme pripreme: do 180 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 394
Potrebno vam je
- 450 g pšenično brašno, bijelo
- 2 mala žlica suhi kvasac
- 2 mala žlica ulje maslinovo
- 1 mala žlica sol
- 3.60 dl voda
Priprema
- Predtijesto napravimo dan prije nego što ćemo započeti s pečenjem kruha. U zdjelu stavimo brašno, kvasac i 1 dcl mlake vode. Nekoliko minuta dobro miješamo dok se smjesa ne oblikuje u kuglu. Stavimo je u lagano nauljenu zdjelu i ostavimo preko noći na toplom.
- Sljedećeg dana napravimo tijesto tako da pomiješamo brašno, kvasac, ulje, sol i 3,6 dcl mlake vode.
- Nakon što se tijesto spoji, dodamo predtijesto i mijesimo dok smjesa ne postane ljepljiva. Tijesto stavimo u lagano nauljenu zdjelu. Nekoliko puta ga okrenemo unutar zdjele kako bismo ga nauljili, a zatim ostavimo na toplom oko 2 sata.
- Pećnicu zagrijemo na 220°C.
- Tijesto mijesimo 10 minuta dok ne postane glatko i elastično. Oblikujemo ga u oblik šlapice i stavimo u nauljen lim za pečenje.
- Pečemo 10 minuta pa smanjimo temperaturu na 190 °C. Pečemo još 30 minuta pa ostavimo da se hladi na rešetki.