Čokoladna torta s limetom i bademima

Torta jest čokoladna, ali s obzirom na to da nema brašna nije težak desert, a kako limeta sama po sebi osvježava...
Vidi originalni članak

Čokolada je ovih dana svuda oko nas! Pa ju treba malo "od-sladiti". Nije to riječ, znamo, ali baš nam je takva riječ trebala da to dočaramo. Zato je tu - limeta, za mali odmak od klasičnog limuna. Dok će neki koji nisu posebni ljubitelji citrusa reći da je to potpuno isto kao limun, oni drugi znaju da je to daleko od istine. Limeta je sasvim druga priča!

Da ne duljimo previše, začinite ovaj vikend jednim zaista sjajnim kolačem. 

apsolutno neodoljivo! Od ove Snickers torte rastu zazubice!

Čokoladna torta s limetom i bademima

  • 200 g tamna čokolada
  • 150 g maslac, neslani
  • 6 kom jaje kokošje
  • 250 g šećer, kristal
  • 120 g bademi,mljeveni
  • 4 žlica kakao u prahu, nezašećereni
  • 1.50 kom limete, korica
  • 1 kom sok od limete

Krema

  • 250 ml vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
  • 50 g šećer, u prahu
  • 1 kom mahuna vanilije
  • 1 žlica liker od naranče
  • 1 žlica cointreau liker
  • 0.50 kom limete, korica

Priprema

  1. Za kremu - Razrežite uzdužno mahunu vanilije i nožem ostružite sjemenke. U ovom trenutku ja uvijek malo zastanem i divim se vaniliji i njezinom mirisu.
  2. Za tortu - Zagrijte pećnicu na 180° stupnjeva. Pripremite kalup za tortu promjera maksimalno 23 cm. Više od toga će biti previše i torta će biti jako niska, a to izgleda malo bezveze (čitaj: neuspjelo. A to nitko ne želi, deserti su tu da se hvalimo njima!). Na dno kalupa stavite papir za pečenje, a rub premažite maslacem.
  3. Par minuta poslije tucite vrhnje do početka zgušnjavanja, dodajte šećer u prahu, sjemenke vanilije i Cointreau i miksajte samo toliko dok se sve dobro ne promiješa. Poslužite u čašici uz tortu ili na samoj kriški torte te pospite koricom od limete.
  4. Tostirajte bademe na suhoj zagrijanoj tavi do trenutka dok ne osjetite intenzivan miris, ali pazite da vam ne zagore. Istresite ih s tave na hladnu površinu i ohladite, a potom sameljite.
  5. U parnoj kupelji otopite čokoladu i maslac i stavite sa strane da se malo ohladi. Nemojte dozvoliti da vam čokolada zakuha, dovoljno je da se otopi.
  6. Miksajte jaja sa šećerom dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte kakao i pomiješajte s mljevenim bademima te lagano dodajte u smjesu jaja i šećera. Nakon toga dodajte otopljenu čokoladu i maslac pa sok od limete i koricu.
  7. Izlijte smjesu u kalup za tortu i stavite peći 45 minuta. Na površini torte će se stvoriti tvrđa korica, a unutrašnjost će još biti mekana. Ako korica na vrhu pukne na par mjesta, ne brinite, tako i treba izgledati.
  8. Izvadite tortu i ostavite u kalupu da se hladi. Nakon pola sata prekrijte je čistom krpom i nastavite hladiti. Krpa će spriječiti da površinska korica bude pretvrda, što bi smetalo kasnije kod rezanja, jer je torta mekana i nježne teksture. Ohladite je u kalupu u hladnjaku najmanje tri sata prije posluživanja.

Izvor Jadrana Ćurković

Posjeti Gastro.hr