Recepti 1513 prikaza 25. svibnja 2019.

Čokoladna torta s limetom i bademima

Čokoladna torta s limetom i bademima

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Torta jest čokoladna, ali s obzirom na to da nema brašna nije težak desert, a kako limeta sama po sebi osvježava...

Da ne duljimo previše, začinite ovaj vikend jednim zaista sjajnim kolačem. Za ovu tortu potrebni su vam sljedeći sastojci:

 

Torta

  • 200 g tamna čokolada
  • 150 g maslac, neslani
  • 6 kom jaje kokošje
  • 250 g šećer, kristal
  • 120 g bademi,mljeveni
  • 4 žlica kakao u prahu, nezašećereni
  • 1.50 kom limete, korica
  • 1 kom sok od limete

Krema

  • 250 ml vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
  • 50 g šećer, u prahu
  • 1 kom mahuna vanilije
  • 1 žlica liker od naranče
  • 1 žlica cointreau liker
  • 0.50 kom limete, korica

Priprema

  1. Za kremu - Razrežite uzdužno mahunu vanilije i nožem ostružite sjemenke. U ovom trenutku ja uvijek malo zastanem i divim se vaniliji i njezinom mirisu.
  2. Za tortu - Zagrijte pećnicu na 180° stupnjeva. Pripremite kalup za tortu promjera maksimalno 23 cm. Više od toga će biti previše i torta će biti jako niska, a to izgleda malo bezveze (čitaj: neuspjelo. A to nitko ne želi, deserti su tu da se hvalimo njima!). Na dno kalupa stavite papir za pečenje, a rub premažite maslacem.
  3. Par minuta poslije tucite vrhnje do početka zgušnjavanja, dodajte šećer u prahu, sjemenke vanilije i Cointreau i miksajte samo toliko dok se sve dobro ne promiješa. Poslužite u čašici uz tortu ili na samoj kriški torte te pospite koricom od limete.
  4. Tostirajte bademe na suhoj zagrijanoj tavi do trenutka dok ne osjetite intenzivan miris, ali pazite da vam ne zagore. Istresite ih s tave na hladnu površinu i ohladite, a potom sameljite.
  5. U parnoj kupelji otopite čokoladu i maslac i stavite sa strane da se malo ohladi. Nemojte dozvoliti da vam čokolada zakuha, dovoljno je da se otopi.
  6. Miksajte jaja sa šećerom dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte kakao i pomiješajte s mljevenim bademima te lagano dodajte u smjesu jaja i šećera. Nakon toga dodajte otopljenu čokoladu i maslac pa sok od limete i koricu.
  7. Izlijte smjesu u kalup za tortu i stavite peći 45 minuta. Na površini torte će se stvoriti tvrđa korica, a unutrašnjost će još biti mekana. Ako korica na vrhu pukne na par mjesta, ne brinite, tako i treba izgledati.
  8. Izvadite tortu i ostavite u kalupu da se hladi. Nakon pola sata prekrijte je čistom krpom i nastavite hladiti. Krpa će spriječiti da površinska korica bude pretvrda, što bi smetalo kasnije kod rezanja, jer je torta mekana i nježne teksture. Ohladite je u kalupu u hladnjaku najmanje tri sata prije posluživanja.

Izvor Jadrana Ćurković

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.