Deserti s trešnjama – brzo i lako do finih slastica!

Mae Mu/Unsplash Trešnje
Od trešanja možeš raditi fantastične voćne džemove, pogačice, muffine, torte..., a mi predlažemo da proslaviš njihovu sezonu uz ova 3 brza i jednostavna recepta
Vidi originalni članak

Plodovi trešanja obiluju blagotvornim sastojcima. Trešnje su niskokalorične i pune vlakana, vitamina, minerala, hranjivih tvari i drugih sastojaka koji su dobri za naše zdravlje.

Prava su 'injekcija' vitamina C, A i K, kalija, magnezija i kalcija. Također, obiluju antioksidansima, poput beta-karotena i esencijalnim hranjivim tvarima.

Od njih možeš raditi fantastične voćne džemove, pogačice, muffine, torte..., a mi predlažemo da proslaviš njihovu sezonu uz ova 3 brza i jednostavna recepta.

Štrudla od trešanja

Sastojci:

  • 30 g vučenog tijesta za savijače
  • 1 kg čvrstih, mesnatih trešanja
  • 8 dag krušnih mrvica
  • 5 dag maslaca
  • 12 dag mljevenih oraha
  • Malo cimeta
  • šećer po ukusu
  • 250 ml kiselog vrhnja
  • maslac, za premazivanje
  • šećer u prahu, za posipanje

Postupak:

  1. Isprži mrvice na maslacu. Razvaljaj tijesto, pa nakapaj otopljenim maslacem. Trešnje očisti, operi i dobro ocijedi. Rasporedi ih na tijesto, pospi mrvicama i orasima, zašećeri po ukusu i zalij vrhnjem. Zatim ih pospi cimetom.
  2. Namasti lim, pa na njega prenesi savijaču. Premaži je otopljenim maslacem. Peci cca 35 min u pećnici zagrijanoj na 210 Celzijevih stupnjeva. Dok se peče, povremeno je premaži maslacem. Ohlađenu savijaču dodatno pospi šećerom u prahu.

Clafoutis od trešanja

Sastojci:

  • 60 dag trešanja
  • 4 jaja
  • 10 dag maslaca + maslac za kalup
  • 12 dag šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 1/2 neprskanog limuna
  • 14 dag piškota ili keksa
  • brašno za kalup
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

  1. Vatrostalnu posudu obilno namasti i pobrašni. Maslac sobne temperature izmiješaj s dvije vrste šećera, dodaj jedan po jedan žumanjak, naribanu limunovu koricu, zdrobljene kekse, čvrsti snijeg bjelanjaka i očišćene trešnje.
  2. Ulij u kalup i peci 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva. Na kraju pošećeri po želji i serviraj. Dobar tek!

Kolač s trešnjama i grožđicama

Sastojci:

  • 50 dag trešanja
  • 75 dag svježeg kravljeg sira
  • 125 ml mlijeka
  • 2 jaja
  • 1 vrećica praška za puding od vanilije
  • 13 dkg šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 1 neprskani limun
  • 5 dag svijetlih grožđica
  • maslac i brašno za kalup

Za ukras:

  • 1 dl slatkog vrhnja
  • 1 žličica šećera u prahu

Postupak:

  1. Oprane trešnje očisti od peteljki i koštica. Mikserom izmiksaj mlijeko, obje vrste šećera, žumanjke, prašak za puding, dobro iscijeđeni sir te sok i naribanu koricu limuna.
  2. Grožđice uvaljaj u brašno (da ne bi pale na dno slastice) i primiješaj te na kraju dodaj čvrsti snijeg od bjelanjaka.
  3. Ulij smjesu u namašćeni i pobrašnjeni kalup, promjera 24 cm. Po vrhu rasporedi trešnje i peci 90 minuta u pećnici zagrijanoj na 150 Celzijevih stupnjeva. Ohlađeni kolač ukrasi tučenim zaslađenim vrhnjem.

 

Isprobaj i ove slasne recepte s trešnjama:

 

Genijalno! Šarlota od vanilije s višnjama - slatka, brza i osvježavajuća slatki gušti Muffini s trešnjama gotovi su za manje od pola sata

ljetna poslastica Crumble s trešnjama - najbolji prijatelj sladoleda od vanilije

 

Posjeti Gastro.hr